Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede Kamer stemt in met vaste huurcontracten

Image

Een vast huurcontract wordt vanaf 2024 weer de norm. De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met het initiatiefvoorstel daarover van PvdA en ChristenUnie. Het grootschalige gebruik van huurcontracten voor een of twee jaar hoort daarmee weer tot het verleden. 

Tijdelijke huur mag alleen in een beperkt aantal gevallen. Wie gaat samenwonen, mag het eigen huis onder bepaalde voorwaarden tijdelijk verhuren. Als de nieuwe relatie slaagt en het huis alsnog wordt verkocht, kan de huur worden opgezegd. Een andere uitzondering betreft eigenaren die hun huis tijdelijk willen verhuren, totdat er eerstegraads bloedverwanten (kinderen of ouders) in trekken. Verder voorziet het voorstel in tijdelijke verhuur, als iemand tijdelijk in het buitenland gaat werken of studeren.

Na een tumultueuze behandeling, VVD en CDA toonden zich aanvankelijk voorstander van drastische verruiming van de mogelijkheden voor tijdelijke verhuur, schaffen PvdA en CU het standaardgebruik van tijdelijke huurcontracten voor zelfstandige woonruimten af. Daarmee krijgen huurders weer dezelfde zekerheden als voor 2015, de invoering van de wet doorstroming huurmarkt door toenmalig minister Stef Blok.

De initiatiefwet gaat over zelfstandige woonruimte. Een Kamermeerderheid steunt ook het voorstel van D66 en SP om de wet uit te breiden naar studentenkamers. Tijdelijke contracten voor uitwisselingsstudenten en campuscontracten blijven wel mogelijk.


In deze gevallen mag tijdelijke verhuur nog wel
  1. Proefsamenwonen:
    Wie gaat proefsamenwonen, maar de eigen woning nog niet durft te verkopen, mag het pand tijdelijk verhuren. De huur mag worden zowel worden opgezegd als de relatie wordt verbroken en de eigenaar terug wil in zijn woning als de relatie wel slaagt en de verhuurder wil verkopen. Voorwaarde is dat de verhuurder minimaal twee jaar eigenaar is van de woning. 
  2. Woning later nodig voor familielid:
    In een huurcontract mag opgenomen dat de huur wordt opgezegd als de woning na een bepaalde periode nodig is voor een kind of ouder (eerstegraads bloedverwant). Voor ontbinding van het contract is een rechtelijke toets nodig: de rechter bepaalt of het belang van de bloedverwant zwaarder weegt dan die van de huurder.
  3. Doelgroepcontract:
    De huidige wetgeving om tijdelijke contracten voor specifieke woningtypen en doelgroepen toe te staan blijft zo. Die doelgroepen zijn studenten (campuscontracten), jongeren, rolstoelgebruikers e.d. en grote gezinnen.
  4. Woning later weer nodig voor eigen gebruik:
    Wie tijdelijk in het buitenland gaat studeren of werken mag zijn woning tijdelijk verhuren. Dat heet de 'diplomatenclausule'. 
  5. Bij woningen met tijdelijke verhuurbestemming:
    Sommige woningen of situaties zijn voor tijdelijke verhuur bestemd. Zoals vakantiewoningen. Of corporatiewoningen die worden gesloopt of gerenoveerd. Om te voorkomen dat die een periode leeg staan mogen die straks ook nog tijdelijk verhuurd. Ook woningeigenaren met tijdelijk dubbele woonlasten omdat ze een nieuwe woning hebben gekocht maar de oude nog niet hebben kunnen verkopen, mogen een van de woningen verhuren. Deze regeling is onderdeel van de leegstandswet.

 

Trefwoorden