Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorzitters van RvC’s: 'Woningcorporaties moeten blijven investeren'

Image

De verhuurderheffing baart de interne toezichthouders van onder meer Ymere en Stadgenoot ernstige zorgen. Guido van Woerkom en Wim Kuijken vrezen voor de continuïteit van de corporatiesector. Zij pleiten voor gezamenlijke afspraken over een gericht investeringsprogramma in nieuwbouw en energiebesparing.

In een gezamenlijke reactie met de RvC-voorzitters van AlleeWonen, Woonstad Rotterdam en Vivare waarschuwen zij voor verlies aan kredietwaardigheid. "Door de heffing zullen corporaties nauwelijks meer in staat zijn in nieuwbouw te investeren. Dat blijkt ondubbelzinnig uit de meerjarenplannen die dezer dagen zijn ingediend bij het Centraal Fonds Volkshuisvesting. Veel corporaties kiezen er noodgedwongen voor hun nieuwbouwinvesteringen voor een periode van ten minste vijf jaar zeer fors, soms tot nul, terug te schroeven. Ook wordt er flink bezuinigd op de bedrijfslasten en zelfs op het onderhoud. Maar zelfs met deze maatregelen dreigt een flink aantal corporaties zijn kredietwaardigheid te verliezen. Dit is geen dreigement, maar realiteit. De minister heeft zich een groot probleem op de hals gehaald."

Het niet meer kunnen investeren is volgens de vijf commissarissen slecht voor de volkshuisvesting. "Niet meer kunnen investeren is slecht, omdat noodzakelijke ambities op het gebied van duurzaamheid niet gerealiseerd kunnen worden en er te weinig woningen bijgebouwd worden. Het is slecht voor de werkgelegenheid in de bouwsector en dus voor de economie. Het zijn de afgelopen decennia bij uitstek de corporaties geweest die de woningbouw in Nederland op gang hielden."
Het nationale begrotingstekort moet omlaag. Daar zijn de toezichthouders het met het kabinet over eens. "Maar die heffing gaat meer kosten dan ze oplevert en de maatschappelijke schade is groot. Niet alleen worden de noodzakelijke nieuwe woningen niet meer gebouwd, ook de werkloosheid neemt toe en de overheid gaat btw, leges en grondinkomsten mislopen. Wij vrezen ook voor de koopkracht van velen, want om de heffing te kunnen betalen moeten de woningcorporaties hun huren -soms fors- verhogen."

Volgens hen is er een elegante ontsnapping uit deze neerwaartse spiraal. "Geef financiële incentives aan woningcorporaties die de aankomende jaren investeren in nieuwbouw en energiebesparing in de bestaande bouw. Dat kan door samen afspraken te maken over een aanvullend en gericht investeringsprogramma voor enkele jaren. Voor dat meerdere krijgen corporaties een ‘trekkingsrecht’ op de btw: zij kunnen de btw over dat extra programma tot een bedrag van 2 miljard euro terugkrijgen. Die btw zou er niet zijn als er niet geïnvesteerd en gebouwd zou worden. Door zo’n bijzondere en tijdelijke afspraak blijven we bouwen, de heffing komt binnen en er komen minder werklozen bij."