Overslaan en naar de inhoud gaan

In één zomermaand bijna 4 ton aan boetes uitgedeeld voor illegale vakantieverhuur

Image

Veel ambtenaren gaan in de zomer op vakantie, maar de Amsterdamse afdeling Toezicht en Handhaving maakt overuren. In de maand juli heeft Amsterdam voor 387.000 euro aan boetes uitgedeeld voor illegale vakantieverhuur. Dat meldt de gemeente in een persbericht. Er werden drie boetes van 6.000 euro opgelegd voor het niet aanmelden van vakantieverhuur. Daarnaast werden 18 boetes van 20.500 euro gegeven voor illegale vakantieverhuur en werden zeven illegale hotels gesloten. De gemeente constateert dat er vaak misbruik wordt gemaakt van de B&B-regels om de maximaal 30 dagen vakantieverhuur-regel te omzeilen.

In Amsterdam mag een woningeigenaar zijn huis 30 dagen per jaar aan maximaal vier mensen per keer verhuren. Daarvoor moet er toestemming zijn van de VvE en mogen gasten geen overlast veroorzaken. De verhuurders moet altijd vooraf melden dat de woning wordt verhuurd. In juni bekrachtigde de rechtbank opnieuw dat de gemeente een boete van 6.000 euro mag opleggen, als een eigenaar vakantieverhuur niet meldt.
Een veel hogere boete kan worden opgelegd als de woning aan meer dan vier personen wordt verhuurd. Zo werden bij een pand in Overtoomse Veld in een woning acht toeristen aangetroffen en in een woning bij het Muiderpoortstation zes. Dat leverde de verhuurders elk een boete op van 20.500 euro.

Op diverse manieren worden volgens de gemeente ook de B&B-regels misbruikt om vakantieverhuur te faciliteren. Dat heeft allerlei varianten. Zo werd bij samengevoegde woningen er één als B&B wordt gebruikt, werd een deel van een grote woning afgesplitst als B&B appartement of exploiteerden eigenaren een appartement boven of onder hun woning als B&B. Maar aan B&B-verhuur worden specifieke eisen gesteld. Verhuur van kamers moet in de eigen woning plaatsvinden en de bewoner moet zelf aanwezig zijn en de service zelf exploiteren. Drie eigenaren van woningen in de Jordaan en de Nieuwmarktbuurt kregen een waarschuwing en een forse last onder dwangsom (tussen de 15.000 en 50.000 euro) opgelegd.

De gemeente is van plan het aantal B&B-vergunningen per wijk te maximeren en strenger te reguleren. Vanuit de belangenvereniging Amsterdam Gastvrij wordt daar fel actie tegen gevoerd. Zij betogen dat bonafide B&B-verhuur juist goed is voor de stad. De vereniging heeft namens vakantieverhuurders en B&B’s inmiddels een klacht ingediend bij de Europese Commissie tegen de 'disproportionele Amsterdamse regels'.

Trefwoorden