Huurders met een hoger inkomen moeten eerder een huur betalen die aansluit bij de kwaliteit van de woningen. Zo schrijft de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) in een reactie op het wetsvoorstel van minister Ollongren voor aanpassing van de huur- en inkomensgrenzen.
In het huidige systeem is boven 42.436 euro een hogere huur mogelijk. Ollongren stelt voor deze grens te verhogen naar 45.000 euro voor eenpersoonshuishoudens en 52.000 euro voor meerpersoonshuishoudens. "Wij pleiten voor een minder groot 'gat' tussen de inkomensgrens voor een nieuw sociaal huurcontract en de inkomensgrens voor de inkomensafhankelijke huurverhoging", aldus de gezamenlijke corporaties.
Ook vraagt de AFWC om een overgangsregeling voor eenpersoonshuishoudens die wachten op een sociale huurwoning. Nu nog ligt de inkomensgrens op 38.035 euro. De minister maakt die grens afhankelijk van de huishoudsamenstelling en verlaagt de grens voor alleenstaanden naar 35.000 euro. "Eenpersoonshuishoudens die al jaren wachten op een sociale huurwoning zijn dan in een klap hun kansen kwijt", aldus de Federatie.
Verder wijst de Federatie op een speciaal probleem bij de huisvesting van ouderen. Volgens de Amsterdamse corporaties zou het in geclusterde zelfstandige woonvormen voor ouderen goed zijn, als daar ook bewoners met een iets hoger inkomen een plek kunnen vinden. Om die toewijzingen goed te doen, hebben huisvesters meer ruimte nodig. Op dit moment hebben corporaties slechts de beschikking over 10 procent vrije toewijzingsruimte. Speciaal voor ouderen-huisvesters zou de regeling voor passend toewijzen moeten worden verruimd.
Meer info over wetsvoorstel: Straks verschillende inkomensgrenzen voor sociale huurwoningen