Amsterdam opent een Servicecentrum voor Onderwijs en Zorg. Of beter: het bestaande servicecentrum voor het onderwijs is nu uitgebreid met informatie en hulp voor personeel en instellingen in de zorg. Dan gaat het om informatie over parkeervergunningen, vergoedingen voor woonwerkverkeer of de voorrangsregeling voor woningen. De gemeente wil dit aanbod verder gaan uitbreiden, bijvoorbeeld met (elektrische) deelfietsen of -scooters. Dit alles om het voor personeel uit deze beroepsgroepen aantrekkelijker te maken in de hoofdstad te blijven werken.
De Amsterdamse woningcorporaties stellen jaarlijks in ieder geval 100 woningen met voorrang beschikbaar voor deze beroepsgroepen. Dat kunnen jongerenwoningen, reguliere huurwoningen of middeldure huurwoningen zijn. Na selectie krijgen de kandidaten naar gelang hun inkomen, leeftijd en huishoudgrootte een eenmalige passende aanbieding. In 2020 hebben de Amsterdamse woningcorporaties 94 sociale huurwoningen en 29 middenhuurwoningen verhuurd. Voor de komende jaren is de afspraak dat er tussen de 50 en 100 sociale huurwoningen en tussen 50 en 100 middeldure huurwoningen beschikbaar worden gesteld.
Incidenteel maakt Amsterdam ook afspraken met commerciële ontwikkelaars om een deel van hun nieuwbouw in het middensegment met voorrang aan onderwijs- of zorgpersoneel te verhuren.