Amsterdam wil met subsidie winkeleigenaren verleiden leegstaande appartementen boven winkels te laten bewonen. De maximale subsidie bedraagt 25.000 euro per project. Stadsdeel Centrum heeft meer dan twintig jaar een soortgelijke subsidieregeling gehad. Dankzij die regeling zijn er meer dan 850 woningen gerealiseerd. Die regeling is per oktober 2016 komen te vervallen. De gemeente komt nu met een nieuwe regeling die voor heel Amsterdam geldt. Wethouder Laurens Ivens: "De ruimte in Amsterdam is schaars en de behoefte aan betaalbare woningen groeit. Al die ongebruikte plekken in onze stad zijn een mooie kans om meer mensen te voorzien van een dak boven het hoofd."
Het grootste probleem bij het bewoonbaar maken van de lege bovenverdiepingen is meestal de ontsluiting. Bijna altijd onbreekt een zelfstandige toegang aan de voorkant. Daarom worden met creatieve oplossingen, zoals loopbruggen, toegangswegen aan de achterkant gemaakt. De meeste Amsterdamse 'winkelwoningen' zijn opgeleverd in de Kalverstraat en de Nieuwendijk.
In Nederland staan veel verdiepingen leeg boven winkels en winkelcentra. In 2013 waren er naar schatting 40.000 leegstaande verdiepingen in binnensteden. Veel steden hebben stimuleringsprogramma's om eigenaren te bewegen daar woonruimte van te maken.