Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdamse corporaties bieden onvoldoende betaalbare vrije sector woningen aan

Image
Amsterdamse corporaties bieden onvoldoende woningen aan in het middensegment, zo blijkt uit een tussentijdse beoordeling van de samenwerkingsafspraken. Afgesproken was dat zij 65 procent van hun woningen in de vrije sector zouden aanbieden tegen een gemiddelde huurprijs van 875 euro. Dat percentage wordt niet gehaald. Ook ligt de gemiddelde huurprijs tientallen euro's te hoog.
 
Volgens de corporaties komt dat doordat er meer woningen zijn vrijgekomen in een duurdere prijsklasse. Ook worden meer woningen verhuurd met friends-contracten. Daardoor kwam de totale huur vaker boven het afgesproken maximum van 995 euro uit. Ivens wil in de nieuw te maken samenwerkingsafspraken meer aandacht voor woningen in het middensegment. Ook op gebied van duurzaamheid zijn niet alle doelen gehaald. Corporaties plaatsen bijvoorbeeld te weinig zonnepanelen. Er is inmiddels een programmabureau opgericht om het plaatsen van zonnepanelen fors te versnellen.
 
Wel is wethouder Ivens tevreden over het totaal aantal corporatiewoningen in Amsterdam. Eind 2017 telde de corporatievoorraad 166.299 sociale huurwoningen, ongeveer net zoveel als eind 2016. Door afnemende verkopen en het bijbouwen van nieuwe woningen ligt dat aantal royaal boven de afgesproken ondergrens van 162.000 woningen. Corporaties hebben vorig jaar slechts 757 woningen verkocht. Ook zijn maar 298 huurwoningen geliberaliseerd. Daarnaast hebben de corporaties vorig jaar 1.308 nieuwe sociale huurwoningen in aanbouw genomen.
Ook op gebied van betaalbaarheid hebben de corporaties volgens de gemeente de afspraken goed uitgevoerd: 84% van de vrijgekomen huurwoningen werd aangeboden onder de grens van de optimale huurtoeslag.
 
De cijfers uit de Monitor Samenwerkingsafspraken heeft de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties overigens grotendeels al in juni gepubliceerd in haar Jaarbericht 2018. 
NUL20 heeft daar destijds een analyse van gemaakt: