Overslaan en naar de inhoud gaan

'Change= zegt huurcontracten op na conflict over verhoogde servicekosten'

Image

Volgens Stichting !Woon heeft verhuurder Change= van minstens drie bewoners het huurcontract opgezegd omdat zij weigeren de verdrievoudiging van hun servicekosten te betalen. Bij andere weigeraars wilde Change= bij hun vertrek geen 'verklaring van goed huurgedrag' meegeven, aldus Tjerk Dalhuisen van !Woon. De stichting behartigt de belangen van huurders en voert via wederzijdse advocaten al geruime tijd gesprekken om 'tot een afrekening te komen waar we het beide over eens zijn'. Dalhuisen: "Dat kan voor alle partijen een wirwar aan procedures schelen. Maar daar passen deze acties niet in. Men moet zich ondertussen wel netjes blijven gedragen."

Er is vanaf de start van Change= al onenigheid over de zogeheten 'community-kosten' die de verhuurder doorberekent. Vorig jaar moest de verhuurder deze kosten van zo'n 250 huurders van woningcomplexen in Amsterdam Nieuw-West en in Zuidoost van de rechter terugbetalen. De huurders van de jongerenwoningen betaalden naast huur en servicekosten (700 tot 800 euro) ook maandelijks een verplichte bijdrage van 75 tot 120 euro 'voor de community'.
Volgens Change= zijn deze extra kosten onlosmakelijk onderdeel van het woonconcept. Er worden niet alleen studio’s verhuurd; de bewoners vormen een gemeenschap waaraan kosten zijn verbonden. Maar volgens de Kantonrechter was sprake van een onredelijke overeenkomst. Alle door huurders te betalen kosten moeten onderdeel zijn van de reguliere huur en servicekosten. De wet is daarover duidelijk.

Na de uitspraak vorig jaar oktober schrapte Change= de communitykosten, maar verhoogde de servicekosten fors. Volgens Change= is dat logisch omdat de kosten gelijk blijven. Maar een deel van de huurders wil eerst inzage in de werkelijke kosten voordat ze de verhoging betalen. De Huurcommissie heeft nog geen uitspraak gedaan in een van deze zaken. Van deze huurders met nog een tijdelijk contract wil !Woon wil dat Change=  de huurcontracten verlengt.  Dit om te voorkomen dat de huurders al hun woning kwijt zijn voordat de Huurcommissie uitspraak doet.

In een in het Parool gepubliceerde reactie laat de advocaat Royce de Vries van Change= weten dat om diverse redenen bij 5 procent van de huurders na het eerste jaar het huurcontract niet worden verlengd. Volgens Change= maakt ‘het enkele feit dat de servicekosten voorliggen bij de huurcommissie, niet dat huurders recht zouden hebben op opschorting van de betalingsverplichting van de voorschotten voor geleverde diensten’.