Overslaan en naar de inhoud gaan

Corporaties remmen verkoop huurwoningen

Corporaties maken pas op de plaats met de verkoop van sociale huurwoningen, aldus Het Parool en De Volkskrant. Deze ontwikkeling zette overigens eind vorig jaar al in. De beleidswijziging heeft een aantal oorzaken. Corporaties staan er financieel weer beter voor en ze realiseren hogere verkoopprijzen waardoor financiële doelen eerder worden bereikt. Maar ongetwijfeld speelt het maatschappelijk debat over de ongedeelde stad en de geringe beschikbaarheid van sociale huurwoningen ook een rol. Ook corporaties maken zich zorgen over het afnemend aantal huurwoningen in populaire delen van de stad. Bovendien stijgt het aandeel huishoudens met een laag inkomen weer, terwijl het aandeel goedkope huurwoningen daalt.

Het Parool tekende woensdag op dat Rochdale, Eigen Haard en Stadgenoot de verkoop afremmen en zeker terughoudend zijn in populaire wijken. De belangrijkste reden om de verkoop te temperen is omdat het kan, geven bestuursvoorzitter Hester van Buren van Rochdale en woordvoerder Pim de Ruiter van Stadgenoot aan. Rochdale heeft een ingrijpende saneringsperiode achter de rug en schreef in 2015 voor het eerst in jaren weer zwarte cijfers. De Ruiter geeft aan dat door de stijgende verkoopprijzen de omzetdoelstellingen sneller gehaald worden.

Corporaties verkopen woningen om schulden af te lossen en om financiering te vinden voor renovaties en nieuwbouw. Met de gemeente Amsterdam is afgesproken dat er vanaf 2019 net zoveel woningen verkocht mogen worden als er nieuwe bijkomen.

Van een verkoopstop is overigens geen sprake. De corporaties hebben in de Samenwerkingsafspraken met de gemeente en huurders vastgelegd dat ze de komende jaren jaarlijks maximaal 2000 woningen mogen verkopen tot een ondergrens van 162.000 woningen. Corporaties hebben nu 187.000 sociale huurwoningen in bezit. Het ziet er nu naar uit dat die bodem nooit bereikt zal worden. AFWC-directeur Egbert de Vries verklaart in de Volkskrant dat de verkoop zich zal concentreren in die gebieden waar heel veel sociale huurwoningen staan. Juist om ook die gebieden gemengder te maken. In zeven van de 22 wijken bestaat meer dan de helft van de voorraad uit sociale huurwoningen.

Zie ook:

Minder huizen in de verkoop in Amsterdam (Volkskrant, 2 juni 2016)
Woningcorporaties remmen verkoop huurwoningen (Parool, 1 juni 2016)
Weerstand tegen verkoop corporatiewoningen groeit (NUL20, mei-nummer 2016)