Kunst in de buurt
Heesterveld wordt ‘hot en happening’
Eva de Klerk legde de basis voor de kunststad op de NDSM-werf. Woningcorporatie Ymere benaderde haar daarom met de vraag of ze een kunstenaarsproject wilde opzetten in een woonblok op Heesterveld (in totaal 5000 m2) waarvan de sloop tot nader order is uitgesteld. Inmiddels wonen en werken ongeveer tachtig kunstenaars en studenten van de Rietveld Academie in Proeftuin Heesterveld: de H-society. Zij betalen 80 procent van de oorspronkelijk sociale huur.
De Klerk: “Een selectieteam heeft gesprekken gevoerd met de kunstenaars en kunststudenten die belangstelling hadden. Iedereen wil een goedkope woon- en werkplek, maar hier wordt van je verwacht dat je ook echt meedenkt over de toekomstige herontwikkeling van de buurt.”
Twee woningen zijn ingericht voor artists in residence: het Heesterveld Temporary Tenants Hotel. Iedere twee maanden strijken daar (internationale) kunstenaars neer. Ook van hen wordt verwacht dat ze actief meedenken over de (toekomst van de) buurt en de handen uit de mouwen steken. Een goed voorbeeld daarvan is een enorme wandschildering op het wijkgebouw van Ymere, gemaakt door een Braziliaanse kunstenaar die tijdelijk in Heesterveld verbleef. Andere gasten geven bijvoorbeeld workshops.
Iedere maand vindt er een ontmoeting plaatst tussen bewoners, beleidsmakers en experts uit de culturele sector in Zuidoost: H-Talk. Op die avonden wordt gedebatteerd over de toekomst van Zuidoost en de inbreng van cultuurmakers. Op Heesterveld wordt nu hard gewerkt aan de ontwikkeling van grootstedelijke horeca en bijvoorbeeld een buurtwinkel. Hiervoor worden acht woningen op de benedenverdieping samengevoegd. Op de begane grond worden bovendien bergingen opengebroken om grotere werkplaatsen te creeren. Ymere investeert 1,5 miljoen euro in de fysieke aanpak.
De Klerk: “Het duurt jaren voordat zo’n broedplaats echt werkt. Je wilt de wijk natuurlijk het liefst zo snel mogelijk ‘hot en happening’ hebben maar het is een heel proces. En tegen de tijd dat het succesvol is wordt het misschien afgebroken. Maar dat is van later zorg. Er wordt nu heel hard gewerkt en er zit heel veel talent. Uiteindelijk moet Heesterveld internationaal op de kaart komen te staan als culturele hot-spot waar niemand meer omheen kan.”
Janna van Veen