Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Vierde verdieping
Alliantie biedt kluswoningen te koop aan in Nieuw-West
Klussen op de Klarenstraat

Dossier van onderen - ontwikkeling nieuwe stijlMet nieuwe formules proberen corporaties het aanbod aan koopwoningen te verbreden. Ymere startte eerder met de verkoop van gerenoveerde casco-woningen. De Alliantie biedt nu in een veel goedkoper segment kluswoningen aan. 

 

 

"We zoeken een ander soort kopers"
De Alliantie wil in de Klarenstraat een groep kopers bij elkaar brengen die samen dit project wil vormgeven. De woningen worden alleen aan eigenaar/bewoners verkocht. “We zoeken echt een ander soort kopers dan normaal”, zegt Lisette Langerwerf. Dat is wellicht pech voor Mattijs Walstra uit Uitgeest. Hij overweegt een appartement te kopen voor één van de kinderen als die in Amsterdam gaat studeren. Maar misschien kunnen zij het kind formeel laten kopen, terwijl de ouders garant staan. Walstra twijfelt overigens nog over het aanbod. Niet dat de verbouwing en het collectieve bouwproces hem afschrikken. Dat lijkt hem juist wel leuk en hij heeft redelijk wat ervaring met het opknappen van huizen. Maar hij twijfelt nog over de investering: “Je eindigt volgens mij minimaal op 150.000 euro, ook als je veel zelf doet. Dat ligt niet veel onder prijzen van appartementen in de omgeving. En dan heb je er zelf wel heel veel energie in gestopt.” Daar staat tegenover dat je een zo goed als nieuwe woning hebt.

De flat in de Klarenstraat is een typisch product van de jaren vijftig, gebouwd van onverwoestbaar beton in combinatie met baksteen. De kwaliteit is beter dan die van veel andere portiekflats in Nieuw-West en de appartementen zijn met 75 m2 relatief groot. Toch sloopt de Alliantie deze flats van architect Ernest Groosman in de Staalmanpleinbuurt. Maar niet alle. Ingegeven door de crisis en veranderende inzichten, heeft de Alliantie in samenspraak met de buurt besloten de veertig appartementen van het blok in de Klarenstraat te verkopen als kluswoningen, nog voor enige renovatie heeft plaatsgevonden.

De koopprijzen zijn aantrekkelijk - van 850 tot 900 euro per m2 - , dus voor zo’n 65.000 euro ben je eigenaar van een ruim appartement. Maar, kopers verplichten zich wel tot een en ander. Zo moeten ze de flat renoveren volgens een eisenprogramma dat onder andere voorziet in een sprong naar energielabel C. Bovendien mogen afbouw en afwerking niet langer duren dan negen maanden en moet het casco gezamenlijk worden ontwikkeld en aanbesteed aan één aannemer. Ten slotte heeft de Alliantie Van Schagen Architecten al aangewezen om de casco-renovatie te tekenen. Adviesbureau Urbannerdam begeleidt de kopers, zoals het dat eerder in andere plaatsen heeft gedaan. Met deze eisen en regels wil de Alliantie kopers een duidelijke en veilige keus bieden. Volgens Lisette Langerwerf van de Alliantie is voor deze aanpak gekozen op basis van Rotterdamse ervaringen met kluswoningprojecten: “Je brengt toch allerlei mensen bij elkaar die elkaar niet kennen en die vaak geen ervaring hebben met bouwprojecten. Het hangt dan sterk af van de ervaring van de toevallige deelnemers of zo’n traject goed verloopt. De risico’s zijn zo voor de deelnemers een stuk kleiner.”
Maar verder ligt volgens Langerwerf nog alles open. Kopers hebben bovendien de mogelijkheid twee of zelfs drie appartementen naast of boven elkaar samen, of een dakterras of balkon toe te voegen.

Kosten

Vanwege de ingrijpende verbouwing heeft de Alliantie realistische financieringseisen gekoppeld aan de koop. Zo weet de koper vooraf waaraan hij begint en heeft de vereniging van kopers de zekerheid dat elke deelnemer de verbouwing kan betalen. Voor een appartement van 66.600 euro is de minimale financieringseis bijvoorbeeld 156.000 euro. Langerwerf: “Dat is een inschatting van de kosten voor aankoop en sobere renovatie door een aannemer. We zijn er daarbij van uitgegaan dat de koper door zelfwerkzaamheid zo’n 10 procent bespaart op de afbouw en afwerking. Ga er dus maar van uit dat je dat bedrag ten minste nodig hebt.” 
Projectbegeleider Urbannerdam heeft eerder ervaring opgedaan met klushuizen in Rotterdam. Voor Amsterdam is deze aanpak op deze schaal iets nieuws. Langerwerf is dan ook zeer benieuwd naar de belangstelling. De eerste kijkdag was met zestig geïnteresseerden in ieder geval hoopgevend. Volgens de planning gaat eind dit jaar de bouwvergunningsaanvraag richting Stadsdeelkantoor. Maar eerst moeten zich voldoende kopers melden.  De Alliantie wacht met spanning af. Langerwerf: “Als het aanslaat gaan we zeker op meer plekken uitrollen.” 
 
Nabericht:
In de loop van 2013 is de groep gestart met de verbouwing. Zie ook de aflevering Kluswoningen van het AT5 programma Aanbouw ( (9-12-2013)
Fred van der Molen