Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Op stap met ... de energiecoach
'Een goed werkende dorpelstrip kun je horen'

Stichting !WOON kan de verzoeken voor huisbezoek door een energiecoach niet meer aan. De stijgende energieprijzen zorgen voor een enorme toename. Abdel Nadi had geluk: in april kreeg hij bezoek van energiecoach Larissa Korporaal. Wanneer het gezin zich aan de adviezen houdt kan er ruim zeshonderd euro per jaar worden bespaard op de gas- en lichtrekening.

Image
Energiecoach Larissa Korporaal op huisbezoek

 

Image
Op stap

In de serie Op Stap Met … volgen we professionals en vrijwilligers die met de spreekwoordelijke poten in de modder staan.

Abdel Nadi woont met zijn vrouw en twee jonge kinderen in een tussenwoning in Osdorp. De eengezinswoning uit 1961, die ze huren in de vrije sector van Eigen Haard, is niet bijster geïsoleerd. Maar als de checklist met energiecoach Larissa Korporaal is doorgenomen, blijkt dat het gezin met een paar simpele aanpassingen aan de woning en gedrag (waaronder korter douchen!) maar liefst 615 euro per jaar kan besparen op de energierekening.

Nadi vertelt dat zijn vrouw contact opnam met stichting !WOON voor een afspraak met een energiecoach. Nadi: "Er was ook zo'n coach bij mijn zusje langs geweest en zij bleek flink te kunnen kunnen bezuinigen op de energierekening. Dat wilden wij ook. Het was eigenlijk heel snel geregeld."

Larissa Korporaal - die dit vrijwilligerswerk bijna een jaar doet - is met een zwaar bepakte rugzak naar de familie Nadi gekomen. Daarin zit niet alleen de tablet met het programma voor de checklist maar ook allerhande energiebesparende gadgets. 
Korporaal neemt een voor een de vragen door, bijvoorbeeld of de familie groene energie gebruikt. Het antwoord is negatief. Wel vertelt Nadi dat er zonnepanelen op het dak van de woning zijn geplaatst. Nadi: "De woningcorporatie is op een gegeven moment gestart met het plaatsen van de panelen in deze wijk zodra er een woning vrijkomt. Er liggen zes panelen op ons dak en daar betalen we ongeveer twintig euro per maand extra voor. Het is wel jammer dat we nog geen slimme meter hebben waarmee we het rendement kunnen doorberekenen. Maar die gaan we binnenkort aanvragen."

Wel dubbel glas, toch niet warm

Vrijwilligers gevraagd!

Op dit moment heeft stichting !Woon de beschikking over bijna 130 vrijwilligers die getraind zijn tot energiecoach. Ongeveer honderd van die energieadviseurs bezoeken adressen in Amsterdam. Verder zijn er in Zaanstad tien en in Haarlem 19 energiecoaches voor !WOON actief. 
Door de stijgende vraag naar advies over het energieverbruik is de bewonersorganisatie dringend op zoek naar nog meer vrijwilligers die opgeleid willen worden tot energiecoach.
Meer informatie

Er blijkt dubbel glas in de woning te zitten maar desondanks wordt de temperatuur nooit echt behaaglijk in de wintermaanden. Tenzij ze de verwarming heel hoog zetten. Korporaal neemt een kijkje achter de radiator die tegen de achtermuur van de woning is geplaatst. Deze wordt deels aan het oog onttrokken door een grote bank. Ook constateert zij dat er geen isolatiefolie achter de radiator is geplaatst. Korporaal: "Doordat de bank voor een deel voor de radiator staat geeft deze onvoldoende warmte af. Zonder isolatiefolie verdwijnt ook nog eens een deel van de warmte via de muur naar buiten."
Nadi geeft toe dat hij daar nooit bij stil heeft gestaan. Het eerste energiebesparende product wordt uit de rugzak gehaald: een paar vellen isolatiefolie. Korporaal vertelt dat het aanbrengen daarvan volgens het rekenmodel op de tablet - rekening houdend met wat het gezin momenteel verbruikt - een besparing van 61 euro per jaar oplevert. De eerste winst is binnen.

Petfles met ijs

Een ander onderwerp betreft tikkende radiatoren. Korporaal: "Wanneer je dat hoort moet je de radiatoren direct ontluchten. Wanneer er lucht in zit gebruik je niet de volledige capaciteit en dat kost weer extra energie." Nadi vertelt dat hij niet zo lang geleden nog alle radiatoren langs is gelopen en waar nodig ontlucht. Toch krijgt hij van Korporaal een speciale ontluchter die - erg handig - het restwater opvangt. 
Een volgend punt gaat over het koelen van de woning. Nadi vertelt dat ze geen airconditioning hebben, maar wanneer het erg warm is gebruiken ze een eenvoudige ventilator. Korporaal voert dit in op de tablet en meteen rolt er een waslijst aan koeltetips uit het apparaat. Een foefje dat volgens de energiecoach heel goed werkt is het plaatsen van een petfles met ijs voor de ventilator. Ook het plaatsen van zonneschermen is een goed idee. Daar heeft Nadi ook aan gedacht en hij heeft onlangs een markies aangebracht voor het woonkamerraam dat de hele achtergevel beslaat en in de slaapkamers rolgordijnen. 
Bij het onderwerp tochtstrips en andere tochtwerende zaken springt Korporaal op wanneer de bewoner meldt dat er een dorpelstrip onder de deur naar de gang is geplaatst. Ze neemt de proef op de som en constateert opgetogen: "Meestal hangt ie maar deze hoor je." Waarmee de energiecoach maar wil zeggen dat wanneer je de deur open en dicht doet en je hoort een slepend geluid, deze goed afsluit. En dat is natuurlijk de bedoeling.

Toch maar korter douchen?

Door alle vragen die langskomen lijkt het een beetje op een test in verantwoord energiegebruik. En wanneer de energiecoach bij het onderwerp douchen is aanbeland verontschuldigt ze zich voor de enigszins intieme vragen die ze nu moet stellen: hoe lang en hoe vaak douchen de gezinsleden? De kinderen zijn nog zo klein dat ze vooral badderen maar Nadi moet toegeven dat hij in de zomer soms twee keer per dag doucht en dat zijn vrouw misschien wat langer onder de douche staat dan verantwoord is voor de energierekening. 
Ook voor dit probleem heeft Korporaal handige oplossingen bij zich: een waterbesparende douchekop en een timer die na vijf minuten begint te piepen wanneer je onder de douche staat. Met filters die op alle kranen kunnen worden geplaatst wordt ook nog eens water bespaart. Via de tablet wordt de besparing op het douchen berekend: 132 euro per jaar. 
Tot slot bekijkt Korporaal alle lampen in de woning. Geen overbodige rondgang, zo blijkt. In alle vijftien lampen zitten nog ouderwetse gloeilampen. Korporaal tovert direct voldoende zuinige ledlampen uit de rugtas waarmee zelfs twee- tot driehonderd euro per jaar bespaard kan worden. 
Na afloop is Nadi heel tevreden over de uitkomst. "Mijn vrouw is het brein achter dit bezoek. Ik ben er zelf eigenlijk nooit zo mee bezig maar ik weet zeker dat ik nu bewuster ben geworden hoe je om moet gaan met je energiegebruik. Het is eigenlijk heel bijzonder dat een paar kleine dingen zoveel verschil kunnen maken. We gaan alles wat we gekregen hebben voor honderd procent benutten."

Tienduizenden waardebonnen voor energiebesparende producten uitgedeeld

Tal van gemeenten in de Amsterdamse regio verstrekken - al dan met tussenkomst van een energiecoach - gratis energiebesparende producten. Zo stuurde Zaanstad alle ruim 10.000 huurders in de gemeente een brief ontvangen met daarin een waardeboncode ter waarde van 80 euro. Deze code kunnen de huurders online inwisselen voor allerlei energiebesparende producten. Denk daarbij aan een slimme thermostaat, radiatorfolie, een brievenbusborstel, een waterbesparende douchekop en led-lampen. Voor de bewoners die geen keuze kunnen maken, is er een energiebespaarbox met uitgekozen producten beschikbaar. Twee maanden later hadden 7.500 huurders daar al gebruik van gemaakt.
In Amsterdam ontvingen tot half mei al zo'n 40.000 huurders een cadeaubon ter waarde van 70 euro.
Gemeenten konden in het kader van de eenmalige specifieke uitkering Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW) subsidie aanvragen van dergelijke acties. Het totale budget van de RREW was 100 miljoen euro. De regeling is inmiddels gesloten.

Trefwoord