Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Prijzen blijven maar stijgen, vooral buiten de Randstad

Pandemie of niet. De prijzen van Nederlandse woningen blijven maar stijgen, vooral buiten de Randstad. Hebben mensen genoeg van de stad of hebben de rimpels van een waterbedeffect nu de buitenste zones bereikt?

 

Feit is dat bestaande koopwoningen in oktober 8,1 procent duurder waren dan een jaar daarvoor en dat deze grootste prijsstijging in bijna twee jaar vooral in de buitengebieden is gerealiseerd. Dit aldus onderzoek van CBS en Kadaster.
In Groot Amsterdam lijkt de limiet bereikt. Het Kadaster noteert over een jaar nog wel een stevige prijsstijging van 5,5  procent. Maar volgens de laatste cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is er in de hoofdstad zelf inmiddels sprake van een pas op de plaats. De gemiddelde m2-prijs bleef in het derde kwartaal althans nagenoeg gelijk met die van het tweede kwartaal. Wel steeg het aantal transacties, net als in de rest van Nederland. De cijfers van de makelaars geven een actueler beeld dat die van het Kadaster: het verschil tussen transactiedatum en het passeren van de koopakte bij de notaris.
Dat de prijzen maar blijven stijgen ondanks de pandemie heeft vele oorzaken, waarbij de lage rente en de krapte op de markt als belangrijkste oorzaken worden genoemd. De woningkrapte werd dit jaar weer groter. Er stonden in het derde kwartaal 27 procent minder woningen te koop dan een jaar eerder, terwijl het aantal verkochte woningen steeg met 14 procent. De 'krapte-indicator' is 2,0, aldus de NVM, wat betekent dat er heel weinig woningen te koop staan. Een extreme 'verkopersmarkt' dus.

 

Buy to let neemt nog steeds toe

Wat de woningzoeker ook niet helpt is dat kleine beleggers nog steeds volop woningen kopen om te verhuren. Het nam zelfs nog toe dit jaar. In de eerste helft van 2020 ging in de vier grote steden tegen de 40 procent van de woningaankopen naar particuliere verhuurders volgens de voorlopige cijfers van het Kadaster. In de rest van Nederland was dat zo'n 20 procent. Beleggers lijken de laatste maanden van het jaar extra actief vanwege de verhoging van de overdrachtsbelasting per 1 januari. Maar marktpartijen verwachten niet dat beleggers daarna afhaken. Woningen verhuren blijft een aantrekkelijke belegging.

 

Fred van der Molen