Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Woonbarometer
Punten voor energielabel

Per 1 juli wordt het Woningwaarderingsstelsel (WWS of ‘puntenstelsel’) voor zelfstandige huurwoningen aangepast. De huidige punten voor verwarmingsmethode en isolatie worden vervangen door punten voor het energielabel van de woning.
Wat er precies gaat veranderen en wat de consequenties voor de huren zijn, wordt in deze Nul20 beschreven. Maar hoe zit het eigenlijk met die energielabels?

 

Energielabels in Amsterdam

Bij verkoop en nieuwe verhuur van woningen moet sinds 1 januari 2008 een energielabel worden verstrekt. In de praktijk worden nog veel huizen zonder energielabel verkocht en verhuurd. De corporaties kregen een jaar uitstel, maar zijn twee jaar later nog niet halverwege met labelen. Eind 2009 was er ineens een piek in de aanmeldingen bij SenterNovem. Verhuurders kregen ineens haast omdat de systematiek van het label op 1 januari 2010 wijzigde. Daardoor zou veel rekenwerk overgedaan moeten worden. Voor Amsterdam zijn tot 1 januari 2010 in totaal 84.000 energielabels aangemeld, waarvan meer dan de helft (!) in december 2009. Bijna negentig procent kwam van corporaties. Minder dan tien procent van de aangemelde woningen heeft een energielabel B en hoger; bijna veertig procent zit in de onderste categorieën (E en minder).

Punten in nieuwe WWS



Voor energiezuinige woningen kunnen verhuurders straks maximaal 44 punten bijtellen; nu is dat maximaal 28 punten. Vooral de sprong naar het B-label levert punten op. Zo krijgt een eengezinswoning met C-label 22 en met B-label 32 punten.

Energieprestatie op basis van bouwjaar

Woningen zonder energielabel krijgen een puntenwaardering voor de energieprestatie die is gebaseerd op het bouwjaar van de woning. Woningen ouder dan 1976 vallen in de laagste categorie (0 punten). Voor woningen die jonger zijn dan tien jaar is een energielabel niet verplicht; de EPC-berekening (zoals voorgeschreven volgens het Bouwbesluit) is voldoende. De meeste nieuwbouwwoningen zullen minimaal een A-label hebben. Voor de huren van corporatiewoningen maakt dit niet veel uit, omdat nieuwbouwwoningen vaak toch ver onder de maximaal toegestane huurprijs worden verhuurd.

Energieprestatie op basis van bouwjaar

 

Het nieuwe WWS geldt voor alle woningen die na 1 juli worden verhuurd. In gevallen waar nu al duidelijk is dat de huurder te veel betaalt, dient de corporatie de huur te bevriezen en op 1 januari 2012 te verlagen. Dan loopt de zogeheten ‘overgangsperiode’ af. De huidige huurcommissie wordt de instantie die bij klachten de juistheid van de toegekende energielabels toetst.



Zie ook: Energielabel in puntenstelsel

Daar worden de nieuwe regeling en haar effecten op de huur uit de doeken gedaan.

En ook het nieuwsartikel "Met groen energielabel naar vrije sector"

De complete analyse van Rigo vindt u hier.