Van het recordaantal van 8.639 woningen dat vorig jaar in Amsterdam in aanbouw werd genomen, zat 36 procent in het sociale huursegment. Wat opvalt is dat álle woningcorporaties weer stevig bouwen, ook de zwakke broeders van weleer. Maar ook marktpartijen dragen stevig bij aan de sociale productie; zij bouwen vooral - maar niet alleen - kleine studio's voor studenten en jongeren.
Weet u nog. De bouwcrisis? Lang, heel lang geleden. Al weer jaren klotst het geld over de plinten bij vastgoedbeleggers. Er wordt gekocht, verkocht, ontwikkeld en gebouwd. Overal draaien bouwkranen en klinken heimachines. Anders dan voor de crisis zijn het vooral commerciële ontwikkelaars en pensioenbeleggers die de nieuwbouw in de regio Amsterdam trekken en financieren. De corporaties zitten niet meer aan het stuur; hun speelveld is verkleind door wetgeving, hun investeringsmogelijkheden door een drukkend belastingregime, saneringen en politieke prioriteiten. Niettemin verdubbelde hun nieuwbouwproductie de afgelopen jaren, van 766 woningen (2015) naar 1.801 afgelopen jaar. De Key voert in 2018 de lijst aan met 625 in aanbouw genomen woningen. Of moeten we studentenwoningen niet meetellen en Stadgenoot met 411 woningen op nummer 1 zetten? 'Zelfs' Rochdale en Ymere - twee andere corporaties die eerder vielen onder 'verscherpt toezicht' - doen weer mee: Rochdale nam maar liefst 298 woningen in aanbouw, Ymere 133. De Amsterdamse woningcorporaties namen ook nog 1.251 tijdelijke woningen in aanbouw en leverden die grotendeels ook al op in 2018. Het ging daarbij om gemengde huisvestingsprojecten voor jonge statushouders en Amsterdamse jongeren.
Bouwproductie sociale huur 2018 |
|
Veel kleine woningen
Bouwproductie sociale huursector Amsterdam in cijfers
Amsterdamse woningproductie (startbouw)
klik of grafiek voor vergroting
Boven grafiek van de total Amsterdamse woningproductie vanaf 2000, start bouw. Het dieptepunt in de nieuwbouwproductie was rond 2011-2012. In 2018 werd een recordaantal van 8.639 woningen in aanbouw genomen, waarvan 36 procent in de sociale huursector.
Nieuwbouw sociale huurwoningen 2018 door corporaties
Klik op grafiek voor vergroting
De Key nam in 2018 de meeste corporatiewoningen in aanbouw, waarvan 276 voor studenten. De reguliere productie (blauw) is inclusief jongerenwoningen, maar exclusief tijdelijke bouw. De Amsterdamse woningcorporaties namen ook nog 1.251 tijdelijke woningen in aanbouw en leverden die grotendeels ook al op in 2018. Het ging daarbij om gemengde huisvestingsprojecten voor jonge statushouders en Amsterdamse jongeren. Deze complexen werden gebouwd door De Key (275), Eigen Haard (265), Stadgenoot (250), Rochdale (240) en de Alliantie (141).
Nieuwbouw sociale huursector naar type
klik op grafiek voor vergroting
Sinds 2011 bestaat een fors deel van de sociale woningproductie uit jongeren- en studentenwoningen, zo blijkt uit bovenstaande grafiek. In 2018 was dat 62 procent. In feite ligt dat aandeel nog hoger omdat de tijdelijke bouw niet wordt meegerekend. Dat zijn grotendeels woningen voor jonge statushouders en Amsterdamse jongeren; in 2018 waren dat er 1.251.
Sociale huurproductie 2018 naar categorie en eigenaar
klik op grafiek voor vergroting
Sociale huurwoningen worden gebouwd door woningcorporaties (blauw) én commerciële ontwikkelaars (rood). Marktpartijen bouwen vooral kleine studio's voor studenten en starters. Het aantal fluctueert sterk per jaar, afhankelijk van de bouwstart van de veelal grootschalige projecten. Zo ging in 2018 bijvoorbeeld OurDomain in aanbouw, een campus met 995 woningen in Holendrecht Zuidoost.
Middeldure huur
klik op grafiek voor vergroting
Middeldure huurwoningen waren en zijn een schaars goed in Amsterdam. In de bestaande voorraad wordt bijna elke vrijsectorwoning voor prijzen boven de 1000 euro verhuurd. Het lukt dan ook slecht het middeldure huursegment te laten groeien, ondanks de forse nieuwbouwinspanningen. De grafiek laat zien dat vanaf 2013 de nieuwbouw van middeldure huur op stoom komt. En de laatste twee jaar ligt de productie ver boven de 1000 woningen per jaar.
Bron: gemeente Amsterdam, Grond & Ontwikkeling, januari 2019. Bewerking NUL20