Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Tweede verdieping

Alliantie tilt oude etagewoning van energielabel G naar A

“Het kan goedkoper dan je denkt”

De Alliantie Amsterdam heeft een oude etagewoning aan de Jacob van Lennepkade met energielabel G naar energielabel A gebracht. “We wilden laten zien dat het mogelijk is binnen een vastgesteld budget een woning met energielabel G naar label A te krijgen.” De labelsprong is bereikt met een combinatie van HR++-glas, een HR-ketel en hardschuim isolatiewanden. De totale kosten van de energetische maatregelen bedragen 15.000 euro.
Energielabel in WWS

Het energielabel gaat vanaf 1 juli 2010 een rol gaan spelen in het vernieuwde Woningwaarderingsstelsel (WWS of ‘puntenstelsel’). Door de val van het kabinet Balkenende IV ging dat eerder niet door. De Tweede Kamer is nu op 8 maart akkoord gegaan. Verhuurders kunnen straks maximaal 44 punten bijtellen voor energetische investeringen, terwijl dat nu maximaal 28 is. Vooral de sprong naar het B-label levert punten op.

Punten in nieuwe WWS

Aan de bovenwoning aan de Jacob van Lennepkade was sinds de jaren zestig weinig meer gebeurd. De vorige bewoonster had alle woningverbeteringsprogramma’s aan zich voorbij laten gaan. Zelfs een douche ontbrak. “We moesten toch al flink aan de slag hier, inclusief een plattegrondwijziging,” vertelt Roel Gestel, technisch adviseur bij de Alliantie. “We hebben toen gekeken of we bij wijze van proef voor een bepaald budget deze woning van energielabel G naar A zouden kunnen optrekken.“
Dat is gelukt, mede dankzij een zeer pragmatische aanpak. Zo werden kunststofkozijnen met gewoon dubbel glas aan de voorzijde en bij de keuken niet vervangen, omdat ze nog in goede staat waren. Bij het achterbalkon werd wel het kozijn met openslaande deuren vervangen, door houten kozijnen met HR++-glas. Gestel: “Kunststof heeft op zich een hogere isolatiewaarde. Maar we hebben toch voor hout gekozen, omdat alle woningen hier houten deuren hebben.”
De nieuwe cv-installatie met HR-ketel levert ‘veel punten op’ voor een hoger energielabel. “We combineren dat tegenwoordig altijd met de aanleg van mechanische ventilatie,” stelt EPA-adviseur Cardo Nerden. Dit om een gezond binnenmilieu te verzekeren.
De derde stap was het inpakken van de woning. De Alliantie gebruikte daarvoor Ecoterm hardschuim. Alle wanden die aan onverwarmde ruimtes grenzen – hal, plafond en buitenmuren – werden voorzien van een voorzetwand van hardschuim. Het dak werd vanaf de binnenzijde geïsoleerd, waarbij een kleine geventileerde spouwruimte tussen dak en plafond schimmelvorming moet voorkomen.
Hardschuim is een belangrijke verbetering ten opzichte van het traditionele steenwol. Nerden: “Je hebt de halve dikte nodig om dezelfde isolatiewaarde te halen. We hebben hier voorzetwanden van 7 centimeter dikte toegepast, maar inmiddels kan het nog enkele centimeters dunner. Maar die nieuwe hardschuimvariant was nog niet gecertificeerd en daarom niet opgenomen in de energielabel-software. Die konden we daarom niet gebruiken.”

Beleid

Volgens Nerden heeft de Alliantie inmiddels veertig procent van haar bezit van een energielabel voorzien. Het streven is voor 1 januari 2013 alle woningen te hebben gelabeld. De corporatie streeft er op termijn naar alle woningen op te tillen naar energielabel B. In deze woning bedragen de totale kosten van de energetische maatregelen ruim 15.000 euro. Maar daaruit mogen we volgens Gestel geen conclusies trekken hoeveel één labelstap gemiddeld kost. “Dat hangt van zoveel factoren af. Hier hebben we een bovenwoning met een plat dak. Als je dat isoleert kun je makkelijker labelstappen zetten dan de etage eronder. Het klinkt vreemd. Terwijl zo’n tussengelegen etage waarschijnlijk minder energie gebruikt, krijg je die moeilijker naar een hoger energielabel.”
Roel Gestel is ervan overtuigd dat de kosten nog flink omlaag kunnen. “Als we die materialen als hardschuim op grotere schaal gaan gebruiken, wordt het goedkoper. Maar dit project maakt duidelijk dat de kosten best meevallen als je het een beetje slim aanpakt.”

Kostenplaatje

Fred van der Molen