Het klassieke bejaardenhuis is - tot veler opluchting - verdwenen. Maar het resultaat, het scheiden van wonen en zorg, heeft wel een gat nagelaten in het woonaanbod. Er blijkt behoefte aan tussenvormen die onder de noemer vallen van 'samen maar wel zelfstandig'. De ontwikkeling van nieuwe typen 'geclusterde woonconcepten' begint op gang te komen.
Eerste verdieping
- 'Verrijkte' seniorenflat kan gat dichten tussen thuis en verpleeghuis
- Vele initiatieven voor 'geclusterde seniorenhuisvesting'Het klassieke bejaardenhuis is - tot veler opluchting - verdwenen. Maar het resultaat, het scheiden van wonen en zorg, heeft wel een gat nagelaten in het woonaanbod. Er blijkt behoefte aan tussenvormen die onder de noemer vallen van 'samen maar wel zelfstandig'. De ontwikkeling van nieuwe typen 'geclusterde woonconcepten' begint op gang te komen.
- Er bestaat een grote variëteit aan (initiatieven voor) geclusterde woonvoorzieningen voor senioren. Al deze concepten bevinden zich in het gebied tussen het eerdere 'thuis' en het verpleeghuis. Alle woonvormen onder de noemer 'geclusterd wonen' hebben naast een zelfstandige woning minimaal een of meerdere gedeelde voorzieningen. Van een gedeelde (dak)tuin tot een gemeenschappelijke fitnessruimte, café of keuken.
- Wanneer gaan ouderen nu eindelijk eens uit die grote woningen?Wanneer gaan ouderen nu eindelijk eens uit die grote woningen? Niet snel en pas op hoge leeftijd, is het antwoord. Veel senioren zijn zeer tevreden over hun woonsituatie; anderen zien vooral enorm op tegen een verhuizing, vinden geen geschikte woning, weten de wegen niet of ontbreekt het aan middelen. Maar met maatwerk en het juiste aanbod is wel enige beweging te krijgen.
- Prijswinnend project De Binnenhaven krijgt zegen Almeerse raadIn de zomer van 2024 hoopt wooncoöperatie De BinnenHaven met de bouw van haar eigentijdse hofje te kunnen beginnen. Met de negentig sociale en vrijesectorhuurwoningen in Almere-Haven willen de bewoners zo lang mogelijk regie over hun eigen leven houden. Nadat de gemeenteraad in september zijn fiat gaf aan een experimentele grondprijsberekening, zijn alle ogen nu gericht op de banken voor de financiering van het project.
Tweede verdieping
- Mix van bewoners vormt 'interessante uitdaging'Deze zomer werd de Z1 woontoren bij het metrostation Amsterdam-Noord opgeleverd. Van de 288 sociale huurwoningen werden er maar liefst 185 aan bijzondere doelgroepen toegewezen. Dat varieert van rolstoelgebruikers en mensen in de zorg, tot een woongroep voor Iraanse ouderen. “Dat wordt een interessante uitdaging”, aldus verhuurder de Alliantie.
Derde verdieping
- Corporaties halen deadline eind 2028 nietAmsterdamse corporaties hebben nog zes jaar om 27.000 woningen met de slechtste energielabels te verbeteren. De corporaties zeggen alles op alles te zetten, maar Ymere en Rochdale verwachten niet dat zij voor 2029 al die huurwoningen hebben verduurzaamd.
- Buurtcoöperatie MeerEnergie wil wijk verwarmen met restwarmte uit datacenterBuurtcoöperatie MeerEnergie wil een warmtenet aanleggen met restwarmte uit een datacenter. Iedereen vindt dat een geweldig idee. Voorzitter Ardine Nicolaï werd zelfs verkozen tot WarmteTransitieMaker 2022. Maar gaat het er ook van komen? Tot nu toe viel de buurtcoöperatie buiten alle (subsidie)regelingen en mogelijke financiers wachten op elkaar. Ondertussen worden de pijpen in de wijk al in de grond gestopt. Wie zet de volgende stap?
Vierde verdieping
- Historische omwenteling: inschrijfduur wordt minder belangrijkOp 16 januari 2023 verandert het zoeken naar een sociale huurwoning in de WoningNet-regio Amsterdam. De slaagkans wordt dan nog maar gedeeltelijk bepaald door de inschrijfduur. Het nieuwe systeem werkt met punten. In het nieuwe systeem spelen ook de persoonlijke situatie en actief zoekgedrag een rol.
- Interview: directeur Maarten Pel over de nieuwe WoonruimteverdelingOp het WoningNet-kantoor in Weesp wordt de laatste hand gelegd aan de meest fundamentele wijziging sinds de oprichting. De slaagkans van woningzoekenden wordt straks niet meer bepaald door enkel de inschrijfduur maar door het aantal verzamelde punten. De softwareontwikkeling is in de laatste testfase, de uitbreiding van het klantcontactcenter in volle gang. We spreken met directeur Maarten Pel aan de vooravond van de 'big bang'.
Kort bestek
- 1,3 miljard voor ontsluiting van 175.000 nieuwbouwwoningenDe regio Amsterdam komt er niet slecht af in de landelijke verdeling van 7,5 miljard infrastructuurgelden. Meer dan de helft daarvan landt in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Deze bijdragen brengen de bouw van 175.000 woningen dichterbij.
- Ook Hoorn en Alkmaar hebben weer forse groeiplannenSteeds meer dertigplussers verhuizen vanuit de Metropoolregio Amsterdam naar omliggende gemeenten. Ook naar het noordelijk deel van Noord-Holland. Zo komt in Castricum al bijna een op de drie verhuizers van buitenaf. Voormalige groeikernen als Hoorn en Alkmaar hebben weer forse bouwplannen.
- Meer geld voor woningverbetering en nieuwbouw, meer aandacht voor 'de buurt'De komende jaren gaat Stadgenoot meer investeren in woningverbetering en verduurzaming. Daarnaast ziet de Amsterdamse corporatie genoeg mogelijkheden voor nieuwbouw in bestaande wijken. Stadgenoot wil ook haar huurders beter betrekken bij de ontwikkeling van hun buurt. Deze voornemens staan in het koersdocument 'Stadgenoot: altijd in de buurt', met een doorkijkje tot 2030.
Interview
- Interview: voor wethouder Van Dantzig zijn er geen heilige huisjesAmsterdam is niet immuun voor minder goede tijden. Jaar op jaar 7.500 woningen bijbouwen zal niet lukken, zegt wethouder Reinier van Dantzig van Stedelijke Ontwikkeling. Hij wil redden wat er te redden valt, zonder heilige huisjes. “We moeten met elkaar voorkomen dat de wooncrisis uitmondt in een ernstige bouwcrisis.”
Woonbarometer
- De terugkerende vraag: hoe rijk zijn die corporaties nu eigenlijk? Enerzijds wezen corporaties de afgelopen jaren tot vervelens toe op de verhuurderheffing die hen arm hield en noopte tot het verhogen van huren, verkopen van woningen en terughoudend te investeren in woningonderhoud en nieuwbouw.
Op stap
- OP STAP MET… de handhaversDe Amsterdamse Leegstandsverordening voor woningen is onlangs aangescherpt. Dit heeft direct invloed op het werk van de toezichthouders van de gemeente. Het geeft ze namelijk, zoals ze zelf zeggen, meer handvatten om te handhaven. Op stap met Michael en Eric van Toezicht Handhaving en Wonen. "Hoe meer instrumenten we krijgen om leegstand aan te pakken, des te beter. Daar worden we alleen maar blij van."
Redactioneel
- Met het opdoeken van het klassieke bejaardenhuis verdween het thema ouderenhuisvesting niet. Wat heet: het afgelopen decennium was 'seniorenhuisvesting' - of breder Wonen en Zorg - onderwerp voor een karrevracht aan artikelen, rapporten en adviezen. De grote lijnen zijn overbekend: Nederland vergrijst, steeds meer inwoners zijn tot op hoge leeftijd vitaal, maar er gaapt een problematisch groot gat tussen wonen 'thuis' en het verpleeghuis. Zo lang mogelijk thuis wonen pakt vaak niet goed uit.