Overslaan en naar de inhoud gaan

FD: 'Hoe Blackstone zich inkoopt op de Amsterdamse woningmarkt'

Image

Het Amerikaanse Blackstone is bezig met een opmars bezig in de hoofdstad. Het bedrijf blijkt zijn portefeuille snel uit te breiden door opeenvolgende pakketjes met woningen over te nemen van particuliere beleggers, zo blijkt uit een analyse van het FD: "Lokale vastgoedpartijen halen alles uit de kast om panden te vinden die ze aan het hongerige miljardenbedrijf kunnen verkopen." Zelfs het gebruik van briefjes door de deur bij particuliere eigenaren wordt daarbij niet geschuwd.

De durfinvesteerder meldde zich vorig jaar op de Nederlandse woningmarkt met de overname van een vastgoedportefeuille van 250 miljoen aan appartementen in de binnenstad van Amsterdam en Rotterdam. Inmiddels zou de Amerikaanse durfinvesteerder al voor zo’n 500 miljoen euro aan woningen in de Amsterdamse binnenstad in bezit hebben. Een aantal lokale vastgoedpartijen fungeert als tussenhandelaar. Blackstone koopt de woningen in kleine plukjes van deze lokale partijen, die zij op hun beurt van particuliere beleggers en eigenaren kopen.
Blackstone heeft een omstreden reputatie. Het is volgens Leilani Farha, rapporteur van de Verenigde Naties, een van die partijen die door hun beleggingsstrategie huurprijzen opdrijven, huurders uitbuiten en binnensteden onbetaalbaar maken. Blackstone benadrukt tegenover FD dat ze voor de lange termijn belegt in Amsterdam. Het zou niet gaan om snelle winst. Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft moet dat nog zien: 'Round Hill en Patrizia hadden ook prachtige verhalen over wat ze hier allemaal wilden doen. Maar zodra de winst binnen was, verkochten ze de woningen weer." Hetzelfde gaat op voor Orange Capital Partners dat na een kleine vier jaar acquisities zijn gehele Amsterdamse portefeuille met 1.400 woningen doorverkocht aan CBRE voor ruim 400 miljoen euro. Ook de Nederlandse CEO van dat bedrijf, Victor van Bommel, verklaarde amper twee jaar eerder in NUL20 nog "te willen doorgroeien naar een portefeuille met tienduizend sociale en vrije sector huurwoningen.”
"De huurder betaalt uiteindelijk de rekening voor dit soort transacties", zegt wethouder Laurens Ivens in het FD. Het geld moet immers worden terugverdiend.

Trefwoorden