Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder meldingen woonfraude in Amsterdam

Image

In de eerste helft van dit jaar zijn minder meldingen van illegale vakantieverhuur bij de gemeente Amsterdam gedaan. Ook is er een daling van andere vormen van woonfraude gemeld. Volgens de gemeente werpt de extra inzet op handhaving zijn vruchten af. Dat schrijft Laurens Ivens (Wonen) aan de gemeenteraad.

In het eerste halfjaar van 2017 werden nog 79 illegale hotels gesloten, in 2018 waren dat er 61. “De daling van het aantal sluitingen lijkt erop te duiden dat er minder panden in Amsterdam worden opgekocht als investering om te gebruiken voor illegale toeristische verhuur.” zo staat in de brief. Het aantal boetes liep terug van 154 in het eerste halfjaar van 2017 naar 121 in dezelfde periode dit jaar.

Ook het aantal meldingen daalde. Van 1572 in de eerste helft van 2017 naar 1394 in dezelfde periode in 2018. Hoewel de gemeente vermoedt dat de afname van zowel meldingen als boetes het gevolg is van meer handhaving, ziet Ivens ook dat er door verhuurders wordt ingespeeld op het Amsterdamse handhavingsbeleid. “Tegelijkertijd wordt geconstateerd dat de illegale situaties die nog wel bestaan lastig zijn vast te stellen, omdat er wordt geanticipeerd op de methodes die in de handhaving worden toegepast. Dit vergt meer inzet per dossier dan in het verleden,” aldus Ivens.

Sinds oktober vorig jaar moeten Amsterdammers die hun huis verhuren via sites als Airbnb, dit melden bij de gemeente. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 6000 euro. Het aantal uitgedeelde boetes blijft in de eerste helft van 2018 beperkt tot het relatief lage aantal van 27.

Ivens schrijft voorts dat het ingewikkeld blijkt om opgelegde boetes vanwege woonfraude te innen. Tussen 2010 en 2015 werd weliswaar voor 2,5 miljoen euro aan boetes opgelegd, maar de helft van dat bedrag heeft de gemeente nog niet mogen ontvangen. Voor een kwart van de boetes loopt het proces van invordering nog, in de overige gevallen blijkt het innen van de boetes om uiteenlopende redenen niet of nauwelijks mogelijk te zijn. Om meer boetes betaald te krijgen gaat de gemeente vaker beslag laten leggen, totdat de verschuldigde bedragen voldaan zijn.