Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder studentenkamers door nieuwe huurregels

Image

Staat het klassieke studentenhuis op de tocht? Huurteams in studentensteden zien nieuwe woningproblemen voor studenten. Dat meldt de NRC. Vanwege de nieuwe huurregels willen verhuurders van hun panden af. Ze verkopen óf kiezen voor een 'sterfhuisconstructie' voor overblijvende woningdelers. Hun argument: 'friendscontracten' zijn niet meer toegestaan.

Particulieren stoten steeds meer huurwoningen af. Tal van overheidsmaatregelen en de hogere rentestand hebben beleggen in huurwoningen minder aantrekkelijk gemaakt. Voor beleggers met verkoopplannen is het bij de vele tijdelijke huurcontracten een kwestie van afwachten voordat de huurder vertrekt. En als de woning aan een groep wordt verhuurd dient zich dankzij de nieuwe Wet betaalbare huur een andere mogelijkheid aan om de woning leeg te krijgen: geen bewonerswissel meer toestaan.   

Zo kreeg 31-jarige Ileen toen een huisgenoot (26) deze zomer vertrok, deze keuze: óf zij en haar andere huisgenoot (29) brengen voortaan samen de maandhuur van bijna 2.500 euro op, óf ze verlaten hun Amsterdamse appartement binnen een maand. Terwijl de woningdelers in het verleden zelf een nieuwe huisgenoot mochten voordragen, kon dat ineens niet meer. De verhuurder verwees naar de Wet betaalbare huur.

Inderdaad zit er in die wet een definitiewijziging van de 'zelfstandige woning'. Daaronder wordt woonruimte verstaan die wordt bewoond door maximaal twee personen óf drie of meer personen die een duurzame gemeenschappelijke huishouding hebben. Dat geldt niet voor kamerbewoners. Het gevolg is dat zij een individueel huurcontract moeten krijgen, met een gemaximeerde kamerhuurprijs. En dan kom je bij lange na niet meer aan die 2.500 euro die de verhuurder nu vraagt.
Ileen en haar huisgenoot besloten de huur op te zeggen, vertelt Gert-Jan Bakker van het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag, onderdeel van Stichting !WOON. "We krijgen de laatste tijd veel meer vragen van woningdelers. Meer verhuurders stellen bij bewonerswissel de resterende huurders voor de keuze: de extreme huursom ophoesten of vertrekken. Ik noem het een sterfhuisconstructie. Verhuurders zulllen terug moeten naar normalere huren, want een aantal kamercontracten samen is nog steeds een forse huurprijs en dus voor verhuurders een goed rendement. Ileen heeft opgezegd maar wij willen er in een ander geval wel over procederen. Want heeft een woongroep die al jaren zelf toewijst niet zoiets als gewoonterecht?”

Einde friends-contract

Amsterdam maakte al in 2020 formeel een einde aan het woningdelen met 'friends-contract': bij woningverhuur aan drie of meer personen moest voortaan iedere bewoner een apart kamerhuurcontract krijgen. Per 1 juli geldt dat nu landelijk. Dat brengt de verhuurder veelal veel minder op, al wijst Bakker er op dat het puntenstelstel voor kamerverhuur per 1 juli ook is gemoderniseerd waardoor de maximumhuur een stuk hoger is komen te liggen: "We komen regelmatig uit op wel 700 euro voor een kamer in Amsterdam".
  
Het geval van Illeen is geen uitzondering, zo blijkt uit de rondgang van NRC langs de huurteams van acht studentensteden. De achterliggende reden is veelal dat de verhuurder de woning wil verkopen. Bestaande studentenhuizen dreigen daardoor te verdwijnen.