Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Slechts 1 op 5 bewoners vindt woonruimteverdeling op basis van inschrijfduur eerlijk’

Image

Meer dan een derde van de bewoners in Amsterdam, Zaanstreek-Waterland en Amstelland-Meerlanden (37 procent) vindt woonruimteverdeling op basis van inschrijfduur geen eerlijke manier van verdelen, zo blijkt uit een enquête van OIS in opdracht van 15 gemeenten en woningcorporaties. In de gemeente Haarlemmermeer vindt zelfs bijna de helft van de geënquêteerden dat geen goede manier. Dat tegenover staat dat 21 procent toepassing van de inschrijfduur wel eerlijk vindt.

De enquête over woonruimteverdeling is in totaal 23.000 keer ingevuld. Daarbij zaten 9.000 Amsterdammers. Uit de eerste resultaten blijkt dat 1 op de 3 bewoners verdelen met behulp van een puntensysteem wel eerlijk vindt. Voor loten (6 procent) bestaat maar weinig steun.
In de enquête is ook gevraagd wanneer iemand voorrang mag krijgen. De meeste bewoners vinden dat mensen die een scheiding doormaken en kinderen hebben voorrang moeten krijgen (66 procent). Ook gezinnen met kinderen die bij iemand inwonen (56 procent) en thuiswonende jongeren in problematische situaties (40 procent) mogen voorrang krijgen. Specifiek voor Amsterdam geldt dat 29 procent vindt dat er ook voorrang moet zijn voor mensen met een beroep van maatschappelijk belang.

Verder blijken de geesten sterk verdeeld over het gebruik van tijdelijke huurcontracten voor spoedzoekers. Ruim vijftig procent vindt een tijdelijke of onzelfstandige woning geen goede oplossing. Maar bijna veertig procent vindt het juist wel een optie, dat mensen die heel hard een woning nodig hebben een tijdelijke of een onzelfstandige woning krijgen. Ook een woning van mindere kwaliteit maar wel met een vast contract wordt als een reële optie gezien. In Amsterdam en Edam-Volendam is er meer draagvlak voor dergelijke ideeën.