De sterke stijging van de huizenprijzen is geen typisch Nederlands fenomeen. Overal in Europa stijgen de woningprijzen fors, in het tweede kwartaal gemiddeld met 7,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Nederland behoort met 12,8 procent wel bij de top, maar huizenkopers waren nog slechter af in Estland (+16,1%), Denemarken (+15,6%), Tsjechië (+14,5%), Luxemburg (+13,6%) en Litouwen (+13,3%). Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.
De CBS huizenprijsindex, waarin transactieprijzen van zowel nieuwbouw als bestaande koopwoningen worden meegenomen, was in het tweede kwartaal voor het vijfde kwartaal op rij groter dan in het voorafgaande kwartaal. De transactieprijs van een nieuwbouwkoopwoning bleef gemiddeld gelijk ten opzichte van vorig kwartaal en was gemiddeld 11,4 procent hoger dan een jaar eerder. De prijsstijging van bestaande koopwoningen was met 13 procent de hoogste jaar-op-jaarstijging in 20 jaar.
Uit de definitieve transactiecijfers van het CBS blijkt dat er in het tweede kwartaal 3,9 procent minder bestaande koopwoningen (52.787) en 9,9 procent minder nieuwbouwwoningen (8.793) zijn verkocht ten opzichte van een jaar eerder. Die trend zet zich in het derde kwartaal door zo blijkt uit actuele cijfers van de Nederlandse makelaarsvereniging (NVM). Zorgelijk voor degenen die een koopwoning zoeken is dat dit jaar het aanbod verder afneemt. De NVM meldde vorige week dat er steeds minder woningen te koop worden gezet. Er waren in de regio Amsterdam ('Groot-Amsterdam') aan het einde van het afgelopen kwartaal slechts 1.675 woningen te koop.