Overslaan en naar de inhoud gaan

Duurzaamheid

  • De gemeente Amsterdam gaat Verenigingen van Eigenaren (VvE´s) financieel helpen bij het maken van plannen voor de verduurzaming van woningen. Uit het gemeentelijk Klimaatfonds wordt vanaf 2025 ruim twee miljoen euro beschikbaar gesteld voor subsidie bij het doen van onderzoek, architectonisch ontwerp en het aanvragen van vergunningen. Per vereniging is een bedrag beschikbaar van 20.000 euro tot maximaal 140.000 euro.
    Nieuwsartikel

  • Bij de bouw van nieuwe woningen hoeven geen onderkomens te worden gebouwd voor huismussen, vleermuizen en gierzwaluwen. Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting vindt zo’n verplichting niet nodig. Ze wil vaart maken met de bouw van honderdduizend nieuwe woningen per jaar en schrapt daarom allerlei in haar ogen overbodige regels.  De eis om ‘verblijfsvoorzieningen voor bouwwerkafhankelijke beschermde dieren’ te realiseren krijgt dus geen plek in de nieuwe versie van het Besluit bouwwerken… meer
    Nieuwsartikel

  • Vorig jaar hebben de Nederlandse woningcorporaties 10,5 miljard euro geïnvesteerd in onderhoud en verduurzaming van hun woningen, maar liefst 1,5 miljard euro meer dan het jaar ervoor. Ook bouwden zij bijna 18.000 nieuwe woningen, zo blijkt uit de resultaten van de jaarlijkse Aedes Benchmark. De nieuwbouw werd nagenoeg geheel met 4,3 miljard euro aan leningen betaald. Aedes waarschuwt dat corporaties niet eindeloos over voldoende middelen beschikken om zulke hoge investeringen te doen.
    Nieuwsartikel

  • Oplossingen voor het woningtekort mogen niet ten koste gaan van klimaat, biodiversiteit en een gezonde leefomgeving. En dat hoeft ook niet, laat het door meer dan 140 publieke en private partners ondersteunde Convenant Toekomstbestendig Bouwen 2.0 zien. Deze bovenwettelijke set standaarden helpt provincies, gemeenten, ontwikkelaars en bouwers om duurzaamheidsambities te integreren in de woningbouwopgave. Versnelling, betaalbaarheid en vergroening kunnen in de woningbouwpraktijk goed met elkaar… meer
    Achtergrondartikel

  • Amsterdam gaat de verplichting om een vergunning aan te vragen voor zonnepanelen op daken van monumenten of panden in beschermde stadsgezichten schrappen. Wel blijven er bepaalde regels voor zonnepanelen.
    Nieuwsartikel

  • Eind dit jaar draagt Rochdale 509 woningen over aan collega-corporatie Wooncompagnie. In ruil voor 100,4 miljoen euro, die Rochdale goed kan gebruiken voor nieuwbouw en verduurzaming in de Metropoolregio Amsterdam.
    Nieuwsartikel

  • Eneco ziet geen mogelijkheden meer voor de aanleg van een warmte- en koudenet in drie gebieden in de wijk Overamstel in Amsterdam Oost. De kosten zijn volgens het bedrijf te hoog om voor ontwikkelaars tot een aantrekkelijk aanbod te komen, zo hebben de wethouders Van Dantzig en De Jager in een brief aan de gemeenteraad laten weten. De gemeente heeft de overeenkomst ontbonden en is in gesprek met Eneco over de afwikkeling van de schade.
    Nieuwsartikel

  • Ontwikkelaar Being kondigt de start aan van de bouw van De Oosterlingen: zeven  woongebouwen op één van de laatste onbebouwde kavels van eiland Oostenburg. Architectenbureau MVRDV ontwierp een rijkgeschakeerd Amsterdams straatje. Het bouwproject beslaat een totaaloppervlakte van 14.000 m2 en bestaat uit 141 koopappartementen en 550 m2 aan commerciële ruimte.
    Nieuwsartikel

  • In wijken met hoog grondwater, zoals Tuindorp Oostzaan in Amsterdam Noord, zorgt hevige regenval steeds vaker voor grote problemen. Om de buurt beter bestand te maken tegen klimaatverandering en de wijk leefbaarder te maken, ontvangt het project vijf miljoen euro aan Europese subsidie. Met het subsidiebedrag wordt het Plejadenplein vernieuwd, een nieuw klimaatbestendiger ontwerp van de Meteorenweg gemaakt en een vervolgonderzoek gedaan naar een nieuwe aanpak voor het opvangen, vasthouden en… meer
    Nieuwsartikel

  • De gemeente Zaanstad ontvangt 22,5 miljoen euro uit het Volkshuisvestingfonds om te investeren in Zaandam-Oost, zo heeft minister De Jonge bekendgemaakt. De Rijksbijdrage maakt het mogelijk tweehonderd woningen levensloopbestendig te maken, vijfhonderd particuliere woningen te verbeteren, 166 woningen die in het verleden door corporaties zijn verkocht terug te kopen en drie ontmoetingsplekken te realiseren, inclusief een Huis van de Wijk. Ook wordt de buurt groener gemaakt.
    Nieuwsartikel

  • Woningcorporatie Rochdale heeft een overeenkomst afgesloten met Moos voor de ontwikkeling van het plan voor bouw van Gebouw O in het project Brasa Village in Amsterdam Zuidoost. Gebouw O verrijst aan de zuidkant van de H-buurt, aan de rand van Brasa Park. Het gaat om een modulair houten woongebouw van acht lagen. De woningen van Moos voldoen aan het permanente bouwbesluit. Als de woningen op termijn plaats dienen te maken voor een andere bestemming, dan zijn de woningen verplaatsbaar en direct… meer
    Nieuwsartikel

  • De Metropoolregio Amsterdam heeft een grote ambitie om meer met hout en biobased te bouwen. Na de start van het convenant Houtbouw Metropoolregio Amsterdam 2021-2025 hebben veel publiek-private ondertekenaars de transitie serieus opgepakt. De doelstelling om 20 procent van de nieuw te bouwen woningen in houtbouw uit te voeren krijgt halverwege de convenantperiode al duidelijk contour. Tijdens een debatavond in Pakhuis de Zwijger kwam aan bod in hoeverre de doelstellingen haalbaar zijn, wat de… meer
    Video

  • In Amsterdam Zuidoost wordt de bouw van een wijk voorbereid met woningen die grotendeels van hout zijn. Het gaat om ruim 700 woningen in negen blokken langs het Nelson Mandelapark. Ook elders in de regio Amsterdam komt het gebruik van biobased materialen in de woningbouw op gang. Hoe gaat het met de implementatie van het convenant houtbouw MRA 2021-2025? Een tussenstand.
    Achtergrondartikel

  • Woningcorporatie Parteon, stichting Clean2Anywhere en gemeente Zaanstad gaan samen twintig woninkjes  produceren die gemaakt zijn van gerecycled materiaal. De woningen worden volledig gebouwd op de productielocatie, veelal door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Clean2Anywhere huurt voor de productie een loods van Parteon in Krommenie. 
    Nieuwsartikel

  • Ymere wil in december 2024 starten met de bouw van een grotendeels houten woontoren in de nieuwe wijk Haarlem Oostpoort. Het is het eerste project in dit transformatiegebied. Het gaat om honderd één- of tweepersoonswoningen van ongeveer vijftig vierkante meter met huren tussen de 600 à 800 euro. De gemeente hoopt de grondverkoop, kavel 1F, in mei of juni af te ronden. 
    Nieuwsartikel

  • Woningcorporatie de Alliantie heeft steun gekregen van de  huurders om woongebouw Sara Burgerhart in de wijk Landlust in Amsterdam-West te renoveren. Meer dan zeventig procent van de huurders steunt de verbeterplannen. Het ruim zeventig jaar oude complex aan de Sara Burgerhartstraat en de Wiltzanghlaan is dringend toe aan onderhoud. Volgens de corporatie brengt de renovatie de bewoners veel voordelen: minder geluidoverlast, grotere brandveiligheid en een beter binnenklimaat. Daarnaast… meer
    Nieuwsartikel

  • Het aantal woningeigenaren met lagere inkomens die hun woning energiezuinig maken met behulp van het Nationaal Warmtefonds is aanzienlijk gestegen, blijkt uit de monitor van CBS en TNO over de eerste helft van 2023. De gunstigere leenvoorwaarden lijken de drijvende kracht achter deze ontwikkeling te zijn.
    Nieuwsartikel

  • Klimaatrisico's zijn onvoldoende ingeprijsd in de waarde van een woning. Dat stellen de hoofdeconomen van ABN AMRO, ING en Rabobank in een gezamenlijk rapport over de klimaatbestendigheid van de Nederlandse huizenmarkt. Een verplicht klimaatlabel zal daar - naar analogie van een energielabel - verandering in brengen. De banken waarschuwen dat door klimaatverandering een nog grotere ongelijkheid op de woningmarkt dreigt.
    Nieuwsartikel

  • In de Kolenkitbuurt is de bouw van 'De Houten Leeuw' gestart, het laatste grote stedelijke vernieuwingsproject van Stadgenoot in de deze buurt. Het gaat om 53 studio's voor jongeren. De oplevering van het nieuwe gebouw staat gepland voor november 2024. Het oorspronkelijke gebouw aan de Leeuw van Vlaanderenstraat is vorig jaar gesloopt.  
    Nieuwsartikel

  • Voor woningcorporaties zijn de afspraken over de bouwopgave tot en met 2030 niet haalbaar op dit moment. Dit constateert de Autoriteit woningcorporaties (Aw) in de ‘Staat van de corporatiesector’. De Aw pleit bij het Rijk voor meer betaalbare bouwgrond en vraagt om meer aandacht voor het huurprijsbeleid.
    Nieuwsartikel

  • De Amsterdamse woningcorporaties, de gemeente Amsterdam en de huurderskoepels hebben nieuwe afspraken gemaakt over de toekomst van de corporatiewoningen in Amsterdam. In de komende vier jaar is er extra aandacht voor verduurzaming van de bestaande voorraad, komen er opnieuw duizenden sociale huurwoningen bij en wordt in negen gebieden in de stad de verkoop van sociale huurwoningen aan banden gelegd.
    Nieuwsartikel

  • De komende jaren wil de gemeente Amsterdam 151 miljoen euro subsidie beschikbaar stellen voor woningisolatie. De prioriteit ligt bij de slechtst geïsoleerde woningen, met name in Noord, Nieuw-West en Zuidoost, én bij de ondersteuning van de vele vve’s in de stad.
    Nieuwsartikel

  • Het leek zo’n goed idee: portiekflats die hoognodig aan renovatie toe waren meteen nul-op-de-meter maken. Maar na een mislukt project in Amsterdam West gaat Eigen Haard de geselecteerde zes portiekflats slopen, inclusief de halve NOM-gerenoveerde flat. Wat ging er mis? Of zat de mislukking al ingebakken in de torenhoge ambitie?
    Achtergrondartikel

  • De ultieme zelfbouwwijk Oosterwold is een vrijplaats voor pioniers en zelfstandige geesten. Kopers van kavels zoeken het zelf maar uit; niet alleen de bouw van hun huis, maar ook de aanleg van wegen en waterzuivering. Er wordt in lage dichtheid gebouwd; eigenaren moeten een fors deel van hun grond gebruiken voor ‘stadslandbouw’. De organische gebiedsontwikkeling op deze schaal is uniek.
    Fotoreportage

  • In Amsterdam Zuidoost worden betaalbare woningen gebouwd met bamboe en hout, onderdeel van het nieuwbouwplan Switi. Projectontwikkelaar Edward Zevenbergen (BPD) en aannemer Martijn van Toor vertellen aan Bouw Woon Leef  hoe het met het project staat.
    Video