De krapte op de woningmarkt is afgelopen jaar verder toegenomen. Er zijn weliswaar ruim 88 duizend nieuwe huizen gebouwd, maar het aantal huishoudens neemt sneller toe, terwijl de huishoudgrootte blijft afnemen. Dat blijkt uit de Primos-prognose van onderzoeksbureau ABF Research. Dat bureau berekent jaarlijks het woningtekort voor de Rijksoverheid. Volgens de prognose groeit dit jaar het ‘statistische woningtekort’ met ruim 10 duizend woningen tot 401 duizend.
Ruimtelijke ordening
-
Nieuwsartikel
-
NieuwsartikelProvincies moeten meer ruimte bieden voor kleinschalige woningbouw aan randen van dorpen en steden, zo meent het EIB. Uit een praktijktoets onder 23 gemeenten in de provincie Noord-Holland blijkt volgens de onderzoekers dat ook bij strikte ruimtelijke condities een kwart van de totale woningbouwopgave in deze dichtbevolkte provincie kan worden gerealiseerd via het concept van ‘straatje erbij’.
-
NieuwsartikelIn de conceptversie van het nieuwe Amsterdamse Hoogbouwbeleid staan geen grote koerswijzigingen. Wethouder Van Dantzig spreekt zelf van een 'aanscherping' van bestaand beleid. Dat is de hoogbouwvisie uit 2011, onderdeel van de Omgevingsvisie. De gemeente wilde duidelijker aangeven waar hoogbouw wel en waar juist niet mag, met concrete hoogtematen. En passant wordt ook geschrapt in bestuurlijke drukte: de toetsing van projecten door de hoogbouwcommissie en de nu verplichte hoogbouw-… meer
-
NieuwsartikelDe inwerkingtreding van de Omgevingswet is opnieuw een half jaar uitgesteld. De "voorkeur gaat nu uit naar inwerkingtreding op 1 januari 2024, schrijft minister De Jonge aan de Kamer. Dat is hij overeengekomen met Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de Unie van Waterschappen (UvW), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en Rijkspartijen. Gemeenten en bedrijfsleven krijgen daarmee nog dit hele jaar om alles in te regelen. Dat is volgens de betrokken partijen, waaronder de VNG, voldoende.
-
NieuwsartikelAmsterdam neemt over heel 2022 in totaal 8.401* woningen in aanbouw. Daarmee haalt de gemeente voor dit jaar het zelf gestelde politieke doel om de bouw van minimaal 7.500 woningen te laten beginnen. De Amsterdamse bouwstroom is goed voor tien procent van de landelijke bouwproductie.
-
NieuwsartikelIn Noord-Holland kunnen tot en met 2030 184.000 woningen worden gebouwd. Van ruim 81.000 kan de bouw direct beginnen, maar het Rijk moet dan wel snel oplossingen bieden voor het stikstofprobleem, het energievraagstuk, de betaalbaarheid, de aanleg van infrastructuur en het personeelsgebrek bij gemeenten. Zo schrijft gedeputeerde Cees Loggen deze week in een blog over de problemen op de woningmarkt.
-
VideoDeze aflevering van Bouw Woon Leef staat in het teken van mobiliteit. Susanne Heering spreekt onder andere met een hoogleraar urban mobility futures, een gebiedsontwikkelaar en een gebruiker van deelvervoer. Waar is het nodig en mogelijk de straatinrichting anders aan te pakken? Bieden deelhubs met deelauto’s, fietsen en scooters een oplossing?
-
NieuwsartikelDe 100 kilometer-maatregel om de stikstofuitstoot te verminderen en de bouw van meer nieuwe woningen mogelijk te maken mist zijn doel. De bouw van duizenden woningen is daardoor onzeker. De rechtbank Noord-Holland haalde afgelopen week de stikstofmaatregel onderuit met een streep door de natuurvergunning voor de bouw van 163 woningen in Egmond aan den Hoef, vlak bij het Noordhollands Duinreservaat.
-
NieuwsartikelIn Amsterdam moeten jaarlijks negenduizend woningen worden bijgebouwd. Dertig procent sociale nieuwbouw is daarbij voldoende. Woningbouw voor het middensegment krijgt van D66 topprioriteit, zo blijkt uit het verkiezingsprogramma ‘Vrijheid in verbinding’.
-
VideoIn de Omgevingsvisie 2020-2050 presenteert de hoofdstad een toekomstbeeld van de ontwikkeling van Amsterdam de komende decennia. In deze visie, een update van de Structuurvisie 2020-20240 - worden ideeën voor de volgende groeispurt uitgewerkt. Deze aflevering van BouwWoonLeef besteedt aandacht aan enkele elementen daarvan. Zo is er de inzet op de uitbouw van meer volwaardige stadsharten, in Noord, Zuidoost en Nieuw-West in plaats van voortgaande groei vanuit het centrum. Deze… meer
-
NieuwsartikelVoetbalvereniging SDZ stuurt een noodkreet aan de gemeenteraad van Amsterdam: Behoud ons sportpark! In het Raamwerk Haven-Stad, waarin de plannen voor woningbouw in het Westelijke havengebied zijn uitgewerkt, blijkt hun sportpark aan de Transformatorweg namelijk 'uitgegumd'. Bovendien is er volgens het bestuur van de vereniging veel te weinig nieuwe ruimte voor sport ingepland in de nieuwe stadswijk. "Er is nu al een enorme wachtlijst omdat er te weinig ruimte is op de velden. Sportpark… meer
-
VideoDeze aflevering van Bouw Woon Leef staat in het teken van mobiliteit. Aan het woord komen onder andere een hoogleraar urban mobility futures, een gebiedsontwikkelaar en een deelvervoer gebruiker. De trend is duidelijk: nieuwe wijken worden autoluw. Hoeveel waarde kun je wel niet toevoegen aan je woonomgeving als er geen auto's meer in de woonstraat kunnen worden geparkeerd. Is het nodig en mogelijk de straatinrichting anders aan te pakken? Over buitenspelnormen, parkeernormen, deelhubs,… meer
-
AchtergrondartikelEen menselijke metropool is een betaalbare metropool, stelt GroenLinks-wethouder Marieke van Doorninck van Ruimtelijke Ordening. Om de betaalbaarheid van de stad te verbeteren moet binnen dertig jaar 10 procent van de woningvoorraad in handen zijn van wooncoöperaties.
-
AchtergrondartikelWat willen de politieke partijen rond wonen en ruimtelijke ordening? In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen lichten we er in een serie afleveringen per partij een of enkele opvallende punten uit, met de woordvoerder van dienst. We starten met Julius Terpstra, kandidaat-Kamerlid voor het CDA. We laten ook steeds een veronderstelde criticaster reageren. Deze keer Sijas Akkerman, directeur van Natuur en Milieufederatie Noord-Holland.
-
NieuwsartikelAmsterdam passeert de komende decennia royaal de magische grens van 1 miljoen inwoners. Tot 2050 wil de hoofdstad er volgens de concept-Omgevisie nog 150.000 woningen bijbouwen. Daarbij moeten de stadsdelen Noord, Zuidoost en Nieuw-West uitgroeien tot nieuwe centra en rondom stations en aan het IJ is ruimte voor hoogbouw. De ontwerp-Omgevisie kwam tot stand onder verantwoordelijkheid van GroenLinks-wethouder Van Doorninck.
-
NieuwsartikelAmsterdam wil graag een gemengde stad zijn, maar de gemeente heeft zelf geen goed zicht op de ontwikkelingen. Dat concludeert Rekenkamer Amsterdam in het donderdag gepresenteerde publieksonderzoek De gemengde stad. Doelen worden volgens de Rekenkamer onvoldoende onderbouwd. Ook kraakt de Rekenkamer de 40-40-20-regel voor nieuwbouw. "De intenties zijn goed, maar de regel is niet goed doordacht."
-
VideoAmsterdam wordt wereldwijd geroemd om de aanwezigheid van parken en groen. Stadsecoloog Remco Daalder: 'Amsterdam heeft een lange traditie van stad maken en tegelijkertijd groen maken.' Systematisch bij grachten en straten bomen gepland. Dan is er natuurlijk de scheggenstructuur en zijn bij grote stadsuitbreidingen altijd ook parken aangelegd, zoals het Amsterdamse Bos bij de stadsuitbreiding van de jaren '30. Bouw Woon Leef zoekt uit of het bestaande groen wordt bedreigd en of nieuw groen… meer
-
NieuwsartikelNa zo’n twintig jaar neemt de gemeente Zaanstad afscheid van stedenbouwkundig ontwerper Sjoerd Soeters. Soeters begon in 2000 als masterplanner van het stadsvernieuwingsprogramma Inverdan. Hiermee is hij de geestelijk vader van het compleet vernieuwde stadscentrum. Soeters maakte het stedenbouwkundig plan met de Buiging, de spooroverbouwing en het water als belangrijke dragers en ontwierp onder andere het stadhuis.
-
NieuwsartikelCirca drie miljoen huishoudens met een middeninkomen hebben door de gestegen vastgoedprijzen geen toegang tot de Nederlandse woningmarkt. Zo heeft ontwikkelaar BPD becijferd. Bovendien worden volgens CEO Walter de Boer de problemen op de woningmarkt alleen maar groter. "De nieuwbouwproductie loopt tegen een plafond aan", aldus De Boer.
-
NieuwsartikelDe vraag naar betaalbare woningen in Noord-Holland is groot en neemt nog steeds toe. Het nieuwe college van GroenLinks, VVD, D66 en PvdA wil daarom de woningproductie versnellen. Maar in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) ondergaat het beleid geen wijziging. De woonopgave moet binnenstedelijk of rond de eerder aangewezen OV-knooppunten worden gerealiseerd. Gemeenten mogen daarbij zelf uitmaken of zij op die knooppunten extra woningen willen realiseren, zo blijkt uit het coalitieakkoord 'Duurzaam… meer
-
Nieuwsartikel"Bij de urgente woningbouw- en verstedelijkingsopgaven heeft niemand voldoende doorzettingsmacht. Er is de afgelopen jaren te veel gedecentraliseerd. We zien gemeenten zoeken en ploeteren, ieder voor zich." Dat zegt BPD-directeur en NEPROM-voorzitter Desirée Uitzetter, in een interview met Gebiedsontwikkeling.nu. Als voorbeeld noemt ze de opgaven voor mobiliteit. "OV-ontsluiting komt vaak als mosterd na de maaltijd." En gemeenten maken simpele zaken soms veel ingewikkelder dan nodig is.
-
NieuwsartikelIn Noord-Holland worden steeds meer woningen gebouwd in de buurt van OV-knooppunten. Maar het aandeel blijft nog wel achter bij de ambities van de provincie. Op het provinciehuis heeft men als doel gesteld de helft van alle nieuwbouwwoningen binnen 1200 meter van een OV-knooppunt te realiseren. In de huidige woningbouwplannen blijft dat nog steken op 41 procent.
-
NieuwsartikelDe gemeente Haarlem heeft Willem Hein Schenk per 1 mei voor een periode van drie jaar benoemd tot stadsarchitect. Met deze benoeming kiest het college voor een onafhankelijk adviseur voor strategische vraagstukken op het snijvlak van stedelijke ontwikkeling, duurzaamheid, mobiliteit en sociale inclusiviteit.
-
VideoParkeerruimte is duur, steeds minder stedelingen hebben een auto en bij nieuwbouw wordt steeds minder parkeerruimte voorzien. De auto is op zijn retour. De gemeente Amsterdam zet in op een autoluwe stad, waarbij nieuwe vormen van mobiliteit en deelinitiatieven meer aandacht krijgen. Wat betekent dat voor de stadsplanners, de ontwikkelaars en de stedeling? Een aflevering van BouwWoonLeef
-
NieuwsartikelDe ministerraad heeft deze week ingestemd met de Invoeringswet van de Omgevingswet en de Aanvullingswet Natuur. Bovendien zijn vier Algemene Maatregelen van Bestuur (MvB's) gepubliceerd. Dit zijn belangrijke stappen in de marsroute naar de inwerkingtreding van de veelomvattende Omgevingswet op 1 januari 2021. Alle regels voor de fysieke leefomgeving zijn dan in één wet bij elkaar gebracht.
Paginering
- Pagina 1
- Volgende pagina