Transformatie KPMG-kantoor mag doorgaan

22.03.2017
Image

De transformatie van het voormalige KPMG-hoofdkantoor langs de A9 in Amstelveen naar een woongebouw kan doorgaan. Het Amsterdamse Gerechtshof heeft de bezwaren daartegen van architecten Alberts & Van Huut afgewezen. De eigenaar, Commerz Real Investmentgesellschaft (CRI), wil ruim 300 appartementen bouwen in het complex. Een klein deel van het immense pand is nu verhuurd aan IT-bedrijf ATOS, de rest staat al leeg sinds KPMG in 2010 vertrok naar een nieuw complex in Amstelveen.

Het kantoor De Bovenlanden kenmerkt zich door een bijzonder ontwerp. De zogenoemde organische architectuur vinden we ook terug bij het ING-kantoor in Zuidoost en het gebouw van de Gasunie in Groningen. Bij de geplande transformatie blijft er niets over van het oorspronkelijke gevelontwerp. De eiser spreekt zelfs van een "totale vernietiging van de gevel". Het rechter verwees in zijn uitspraak naar eerdere jurisprudentie waarbij werd gesteld dat zwaarwegende economische belangen gaan boven persoonlijkheidsrechten uit het auteursrecht.

Het Amstelveense college verleende op 31 augustus 2016 een omgevingsvergunning voor de transformatie van kantoor naar woningen. Het gaat om 319 appartementen variërend in grootte van 46 tot 288 m2. Na de uitspraak van het Gerechtshof kan ontwikkelaar CRI Residence Amstelveen B.V. aan de slag. Volgens plan wordt voor de zomer gestart met de gedeeltelijke afbraak. In de eerste plannen werd gesproken over huurappartementen. Dat is inmiddels bijgesteld. De woningen worden nu primair in de koopsector aangeboden.