FAH (Oud: HA)

  • De inleidende beschietingen voor de nieuwe prestatieafspraken zijn in Amsterdam in volle gang. Wethouder Pels presenteerde haar visie in de Amsterdamse Aanpak Volkshuisvesting (AAV); de woningcorporaties reageerden met hun 'bod' Samen werken aan de stad. Maar hoe staat de 'derde partij' - de huurder - in de wedstrijd? In gesprek met voorzitter Peter Weppner en beleidsadviseur Wisso Wissing van de Federatie van Amsterdamse Huurderskoepels (FAH).
    Achtergrondartikel

  • De Amsterdamse woningcorporaties willen in de periode 2024-2027 zo'n 15.000 slecht geïsoleerde huizen (EFG-labels) aanpakken en bijna 11.000 zelfstandige sociale huurwoningen bouwen. Netto is de sociale huurvoorraad dan met 3.241 woningen toegenomen aangezien de corporaties in diezelfde periode ook 3.455 woningen willen verkopen, 3.079 slopen en 1.193 liberaliseren. Dat staat in het bod ('samenwerkingsvoorstel') dat de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) aan gemeente en… meer
    Nieuwsartikel

  • De Federatie Amsterdamse Huurderskoepels (FAH) keert zich in een persbericht tegen wijziging van de huidige strenge regels voor woningdelen. Ook is men tegen elk ander voorstel dat de rechten van huurders vermindert. Zo wil wethouder Zita Pels met tijdelijke contracten meer doorstroming bewerkstelligen bij zeer schaarse woningen zoals grote gezinswoningen en rolstoelwoningen.
    Nieuwsartikel

  • De stichting Huurders Ymere Amsterdam (HYA) wil dat de Amsterdamse woningcorporaties helemaal stoppen met de verkoop van sociale huurwoningen. Tegelijkertijd wordt het vergroten van het aantal huurwoningen tot hoogste prioriteit verklaard.
    Nieuwsartikel

  • De koepelorganisatie  Amsterdamse Huurders van Woonzorg (AHW) heeft zich aangesloten bij de Amsterdamse Federatie van Huurderskoepels. De AHW vertegenwoordigt de huurders van de woningen van ouderencorporatie Woonzorg Nederland.
    Nieuwsartikel

  • In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen gaan Amsterdamse woningcorporaties in Pakhuis de Zwijger in gesprek met Amsterdammers, politiek en woonexperts. Op de eerste bijeenkomst Wonen voor Iedereen op 18 oktober ging het over de kosten van de energietransitie. Hoe houden we de energietransitie in de sociale huursector betaalbaar – voor corporaties én huurders?
    Achtergrondartikel

  • De Amsterdamse woningcorporaties, de Federatie Amsterdamse Huurderskoepels en de gemeente Amsterdam hebben de stedelijke afspraken aangescherpt die gelden bij renovatie of sloop/nieuwbouw van corporatiewoningen. Deze nieuwe kaderafspraken geven huurders meer invloed en rechten bovenop wat wettelijk is bepaald.
    Nieuwsartikel

  • De subsidieverstrekking aan Amsterdamse huurdersorganisaties is weer op gang gekomen. Het Huurdersnetwerk Amsterdam (HNA) krijgt voor de tweede helft van dit jaar 250.000 euro en de Federatie van Amsterdamse Huurders (FAH) 70.000 euro. Eind 2017 besloot de gemeente de subsidieverlening aan de Huurdersvereniging Amsterdam (HA) te staken. 
    Nieuwsartikel

  • Bestuurder Jan Kok van de Huurdersvereniging Amsterdam (HA) wil dat wethouder Ivens in een brief volledig afstand neemt van gedane beschuldigingen van fraude en malversaties aan het adres van het bestuur van 2016. Voormalig interim-directeur Winnie Terra heeft aangifte gedaan van smaad en laster tegen oud-bestuursleden van de HA. Juni 2017 legden voorzitter Hein van Haastert, Jacques Bettelheim, Guido Egas en Wendela Gronthoud hun bestuursfunctie bij de HA neer.
    Nieuwsartikel

  • Eef Meijerman heeft van de gemeente Amsterdam de Frans Banninck Cocqpenning gekregen voor zijn werk als directeur van !WOON. Hij heeft zich ruim 35 jaar ingezet voor goede, betaalbare en duurzame huisvesting voor Amsterdammers. MeiJerman ontving de onderscheiding ter gelegenheid van zijn vertrek als directeur uit handen van locoburgemeester Laurens Ivens. Al sinds 1983 maakt Eef Meijerman, toen nog als coördinator van de Stichting Ideële Kamerbemiddeling en Huisvesting (SIKH), zich sterk… meer
    Nieuwsartikel

  • Financiële en organisatorische problemen en gebrek aan vertrouwen bij leden nekten de Huurdersvereniging Amsterdam. Nu is de vraag: hoe verder? Eef Meijerman van !Woon en Miep van Diggelen van het Woonbond Kennis- en Adviescentrum bereiden een advies aan de gemeente voor. Ondertussen sorteren de huurderskoepels voor op een eigen federatie.
    Achtergrondartikel

  • update 11 december 10.30 uurDe gemeente Amsterdam beëindigt per 1 januari de subsidierelatie met de Huurdersvereniging Amsterdam (HA). Daarmee is het lot beslecht van de HA in zijn huidige vorm. De gemeente heeft Woonbond Kennis- en Adviescentrum (WKA) en !WOON gevraagd om "in samenspraak met diverse groepen huurders" om uiterlijk in maart met een voorstel te komen voor een nieuwe organisatie. Die zou er dan uiterlijk 1 januari 2019 moeten staan.
    Nieuwsartikel

  • De huurdersorganisaties Arcade, HBVA, HYA, Huurgenoot en HBO-Argus hebben vandaag aan de Huurdersvereniging Amsterdam (HA) en aan wethouder Ivens laten weten dat zij hun lidmaatschap van de Huurdersvereniging Amsterdam opzeggen. Eerder deze maand deden de buurtgerichte huurdersverenigingen HVG Oost, HB Zuid, HV de Pijp, HVWesterpark al hetzelfde.  De Huurdersvereniging Amsterdam is opgericht als overkoepelende vereniging van meerdere huurdersorganisaties.
    Nieuwsartikel

  • De Huurdersvereniging Amsterdam (HA) heeft een nieuw interim-bestuur, maar de bestuurscrisis en wat daaraan voorafging heeft tot grote verdeeldheid geleid onder de leden. Een scheuring dreigt. Eerder dit jaar verliet huurderskoepel Rochdale al de HA. Dat voorbeeld lijkt te worden gevolgd door Huurdersvereniging Oost. Volgens de website van deze vereniging is zij bezig met andere lokale verenigingen uit Zuid, Westerpark en de Pijp "een andere vorm van belangenbehartiging te organiseren."
    Nieuwsartikel

  • Amsterdam laat extern onderzoek doen naar de bestuurlijke problemen bij Huurdersvereniging Amsterdam (HA), zo heeft wethouder Ivens van Wonen aan de gemeenteraad laten weten. De subsidieverlening wordt voor onbepaalde tijd gestaakt.
    Nieuwsartikel

  • Voorzitter Hein van Haastert en drie van de vier andere leden van het bestuur van de Huurdersvereniging Amsterdam (HA) hebben hun functie neergelegd. Alleen de penningmeester blijft zitten.
    Nieuwsartikel

  • Het rapport van de Rekenkamer Metropool Amsterdam is onredelijk formalistisch voorzover het de verantwoording van uitgaven betreft en niet geheel actueel en accuraat wat betreft de conflicten tussen de Huurdersvereniging Amsterdam (HA) en !WOON. Dat is samengevat de repliek van directeur Eef Meijerman van !WOON op de evaluatie van de toekenning van subsidiegelden voor ondersteuning en belangenbehartiging van bewoners. Hij heeft zijn reactie aan de raadscommissie gestuurd.
    Nieuwsartikel

  • update 6 juni 11:30De ontvlechting van de Huurdersvereniging Amsterdam en het ASW (thans !WOON) had beter gekund en heeft nog niet geleid tot een vruchtbare samenwerking tussen beide organisaties. Dat constateert de Rekenkamer Metropool Amsterdam (RMA) in een onderzoek naar de doelmatige besteding van subsidies.
    Nieuwsartikel

  • Fred van der Molen gaf mij enige tijd geleden de opdracht: Winnie, denk eens na wat jullie van corporaties willen na invoeren van de woningwet op 1 juli. Jottum, dacht ik! De titel van mijn voordracht luidt dan ook als volgt: De corporatiesector is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten - vrij naar Els Borst, die ooit zei: de politiek is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten
    Opinie

  • De Huurdersvereniging Amsterdam (HA) is overwegend positief over het collegeakkoord. Dat geldt voor de teksten over verduurzaming van het woningbezit, de aanpak van leegstand, participatie, het bestrijden van achterstallig onderhoud en de aandacht voor betaalbaarheid. De HA legt het motto van het akkoord - 'Amsterdam is voor iedereen' - zo uit dat iedere Amsterdammer een betaalbare woning moet kunnen vinden. Maar deze ambitie vraagt volgens de HA meer inzet en scherpere afspraken dan nu is het… meer
    Nieuwsartikel

  • De Huurdersvereniging Amsterdam (HA) vreest dat de maatregelen uit het nieuwe regeerakkoord leiden tot een nog slechtere doorstroming op de woningmarkt. Daarbij worden huizenbezitters volledig ontzien, terwijl de huursector de rekening betaalt. Bovenop gemeentelijke bezuinigingen en de toepassing van Europese regels, pakken de aangekondigde maatregelen van het nieuwe kabinet eenzijdig slecht uit voor de sociale huursector.
    Achtergrondartikel

  • Tien jaar Huurdersvereniging AmsterdamVrijdag 18 september vierde de Huurdersvereniging Amsterdam (HA) haar tweede lustrum. In tien jaar tijd werd de vereniging een betrouwbare partner in het overleg met gemeente en woningcorporaties, maar schuwde ze actie evenmin, zoals een paar jaar geleden tegen de huurliberalisatieplannen van voormalig minister Dekker. Dat huurbescherming en behoud van sociale woningbouw kernpunten zijn voor de HA is duidelijk, al was het maar vanwege de achterban.
    Nieuwsartikel

  • Sinds drie jaar maakt de Huurdersvereniging Amsterdam officieel deel uit van het Amsterdams Volkshuisvestingsoverleg. Waar huurdersverenigingen het vroeger uitsluitend hadden over ‘bouwen voor de buurt’ en ‘betaalbare woningen’, heeft de horizon zich verbreed. De HA onderschrijft het pleidooi om meer voor middeninkomens te bouwen en gaf haar zegen aan de verkoop van een kleine dertigduizend corporatiewoningen. Een gesprek met de eerste voorzitters.
    Achtergrondartikel

  • De mantra van de ‘eigen verantwoordelijkheid’ wordt ook in de woonsector mee gehumd. Stadsdelen reserveren buurtgebonden budgetten en corporaties organiseren prijsvragen voor leefbaarheidsprojecten van bewoners. Nieuw zijn de ‘meespraak’ en de tupperwareparty voor ‘empowerment’. Het is zoeken naar nieuwe bestuurlijke ‘omgangsvormen’. Maar knuffel bewonersinitiatieven niet dood, waarschuwen deskundigen.
    Achtergrondartikel

  • Prioriteiten van het nieuwe HA-bestuur Beducht voor nieuwe rol  corporatiesIn het bestuur van de Huurdersvereniging Amsterdam (HA) hebben zich in de zomerperiode flinke wijzigingen voorgedaan. Behalve dat Léon Vlasbloem de voorzittershamer overdroeg aan Frans Ligtvoet meldden zich ook enkele jongeren aan voor het polderwerk. Wat zien de nieuwkomers als de belangrijkste speerpunten in het post-Dekker-tijdperk, waarin de strijd over de huurprijzen is geluwd?
    Achtergrondartikel