In gemeenten met weinig sociale huurwoningen is nauwelijks sprake van sociale nieuwbouw, concludeert de Woonbond na analyse van de woningbouwproductie sinds medio 2021. Om een betere balans te krijgen in het woningaanbod, dringt de Woonbond aan op snelle invoering van de Wet versterking regie op de volkshuisvesting. Maar het wetsvoorstel ligt al een jaar stof te vangen op de burelen van woonminister Mona Keijzer.
In gemeenten met minder dan tien procent sociale huurwoningen is de afgelopen jaren slechts gemiddeld vijf procent van de nieuwbouw in het sociale segment gerealiseerd. Terwijl in gemeenten met dertig procent of meer sociale huur gemiddeld genomen bijna een kwart van de bouwproductie in het sociale segment valt. Om de achterstand in aantallen sociale huurwoningen in te halen is volgens de Woonbond invoering van nieuwe wetgeving dringend noodzakelijk. Dan moeten gemeenten namelijk van alle nieuwbouwwoningen minstens dertig procent sociale huur bouwen. In 23 gemeenten blijken de afgelopen 3,5 jaar helemaal geen nieuwe sociale huurwoningen gebouwd te zijn. “De minister moet zorgen dat de sociale huursector eindelijk weer groeit”, zegt Woonbond-directeur Zeno Winkels. “Zorg dat gemeenten ook echt sociale huur inplannen. Voor dat laatste is de regiewet nodig.”
De Woonbond zou graag het wetsvoorstel nog aanscherpen. Ze ziet het liefst dat er niet dertig maar minstens veertig procent sociale nieuwbouw wordt geprogrammeerd. Ook zou het voorstel moeten worden geschrapt dat gemeenten met een bovengemiddeld aandeel sociale huur de verplichting krijgen vooral voor het midden- en dure segment laten bouwen.