Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdamse corporaties betalen dit jaar meer dan 200 miljoen euro aan verhuurdersbelasting

Image
Rapporten over de onhoudbaarheid van de verhuurderheffing buitelen over elkaar heen, maar in de praktijk verandert er nog nauwelijks iets. Vanwege de hoge woningprijzen in de hoofdstad zijn de Amsterdamse woningcorporaties dubbel gedupeerd. Dit jaar betalen zij met elkaar 204 miljoen euro belasting voor de circa 165.000 hoofdstedelijke sociale huurwoningen die zij bezitten. Dat is ruim 11 procent meer dan vorig jaar. Daarmee is volgens directeur Egbert de Vries van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) het effect van alle specifieke kortingen die de regering de corporaties geeft, vrijwel verdwenen.
 
De Vries: “Het is opvallend dat corporaties in Amsterdam meer verhuurderheffing betalen dan ooit, terwijl in politiek Den Haag voortdurend wordt gesproken over vermindering van de heffing. Heel vervelend dat we dit geld in deze tijden van wooncrisis en corona niet kunnen besteden aan nieuwbouw van woningen, aan het betaalbaar houden van de huren en aan verduurzaming”, stelt hij namens alle Amsterdamse woningcorporaties. 
Uiterlijk 30 september moesten alle woningcorporaties in het hele land weer hun 'huurdersbelasting' - zoals ze het inmiddels zelf noemen - afdragen aan het rijk. De corporaties betalen deze jaarlijkse belasting sinds 2014. Voor elke sociale huurwoning wordt een bedrag betaald dat wordt afgeleid van de WOZ van die woning. Hierdoor pakt de heffing voor Amsterdamse corporaties steeds hoger uit. 
Omdat corporaties naast de verkoop van bezit geen andere inkomsten hebben dan huur, gaat deze hap uit de kasstroom ten koste van alle maatschappelijke opgaven die zij hebben. Dat dit vast gaat lopen, werd begin juli nog eens bevestigd via onderzoek in opdracht van drie ministeries. De conclusie van dit onderzoek: veel corporaties zijn inmiddels of binnen enkele jaren niet meer in staat hun maatschappelijke opgaven waar te maken. Afgelopen week deed ook het economisch onderzoeksinstituut SEO een duit in het zakje. Afschaffing van deze belasting levert volgens SEO duizenden extra banen in de bouw op.
Minister Ollongren erkent inmiddels de financiële klem waarin de corporaties zitten, maar verwijst voor een structurele oplossing naar een volgend kabinet. 

 

Bron
AFWC