Overslaan en naar de inhoud gaan

Buurtbewoners bepalen ontwerp voor nieuwbouwproject op oude gasfabriekterrein in Krommenie

Image

Een meerderheid van de omwonenden van het oude gasfabriekterrein in Krommenie heeft gekozen voor het ontwerp ‘de rolreder’ van de ontwikkelcombinatie Horizon Ontwikkeling (Timpaan/Bot Bouw). De buurt heeft een keuze gemaakt uit drie ontwerpen die alle drie voldoen aan de gestelde kaders van de gemeente. Het gaat om vijftig woningen. Nu het ontwerp bekend is, gaan de ontwikkelaar en de buurt met elkaar aan tafel om de inrichting van de openbare ruimte verder uit te werken.
Voorzitter van de Bewoners Vereniging Krommenie-Oost (BVKO) Martijn Nanning: “Als omwonenden vinden wij het belangrijk dat het kleinschalige karakter van ons buurtje behouden blijft. Een andere wens is dat de historie van deze bijzondere plek terug zou komen in het ontwerp. Dat is beide gelukt. Wat wij waarderen, is dat we daadwerkelijk invloed hadden. Onze inbreng is terug te zien in de randvoorwaarden die de gemeente stelde voor dit project. En dat we uiteindelijk zelf bepaalden welk ontwerp het straks wordt, is supermooi. De hoge opkomst bij de stemming laat zien hoe betrokken de buurt is.”
125 inwoners van de 198 adressen uit de omliggende straten brachten hun stem uit. In een grote loods presenteerden drie ontwikkelaars hun ontwerpen, waarna de bewoners hun voorkeur aangaven. Daarbij gold een kiesdrempel van tenminste 50 geldige stemmen. Het winnende ontwerp ‘de rolreder’ kreeg 60 van de 125 stemmen.
Wethouder MAAK-Zaanstad Hans Krieger is blij met de nauwe samenwerking met de buurt: "Dit proces is voor beide partijen interessant en leerzaam en het vergroot het draagvlak.”

De rolreder bestaat uit 50 nieuwbouwwoningen waarvan 15 woningen bestemd voor sociale huur. Daarnaast omvat het ontwerp 12 seniorenwoningen in het middensegment met een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte. De overige woningen vallen in het betaalbare en middeldure segment. De inrichting van de openbare ruimte rondom de woningen herinnert aan het verleden van de gasfabriek en biedt plekken waar huidige en toekomstige bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Tussen de 17e en de 19e eeuw zaten hier veel rolrederijen die zeildoeken maakten voor onder andere de scheepvaart. Daarna verrees er een gasfabriek. Rond 1970 startte de sloop van de gasfabriek en de gashouders.