Terwijl in 2023 het aantal woningtransacties daalde, kochten koopstarters juist meer woningen en doorstromers minder. Vooral in de grote steden kochten starters meer woningen. In vergelijking met een jaar eerder kochten ze 14 procent meer woningen in de vier grootste gemeenten van Nederland. Kennelijk blijven deze steden ondanks de torenhoge woningprijzen aantrekkelijk voor koopstarters. Dat blijkt uit cijfers van Het Kadaster, dat constateert dat koopstarters meer kansen krijgen nu particuliere investeerders minder actief zijn en meer woningen verkopen dan dat zij kopen.
Doorstroming van senioren wordt bijna wekelijks als dé oplossing van de woningnood gepresenteerd. Maar vorig jaar maakten woningeigenaren, waaronder ongetwijfeld veel oudere huizenbezitters, juist pas op de plaats, zo blijkt uit de meest recente cijfers van het Kadaster. In 2023 daalde het aantal transacties, maar bemachtigden meer koopstarters een woning. In het laatste kwartaal van 2023 was het aandeel van koopstarters in de G4 zelfs ruim 60 procent. In de andere grote steden (G40) was dit percentage 47 procent, en in de rest van Nederland 37 procent.
De doorstroming in de woningmarkt stagneert, en niet alleen in de sociale huursector. Ook woningeigenaren blijven zitten waar ze zitten. Dat is al het geval sinds de rente begin 2022 begon te stijgen en de oorlog in Oekraïne voor grote onzekerheid zorgde. Het leidde ertoe dat veel minder eigenaren de stap naar een grotere of meer geschikte woning durfden te wagen. Dat geldt in nog sterkere mate voor nieuwbouw. Maar ook de volgende stap naar een bestaande woning werd veel minder gezet, ondanks de weer gedaalde rente. Ook nu nog, in het laatste kwartaal van 2023. Daarbij blijft het aanbod uitermate krap.
In het laatste kwartaal van 2023 registreerde het Kadaster 50.518 transacties. Het is het elfde kwartaal op rij waarin er minder transacties zijn dan een jaar eerder. De daling was wel minder sterk (1,6%) dan in de vorige kwartalen. Het lijkt er volgens het Kadaster op dat de markt in 2024 wat aantrekt. Maar het aanbod zal de komende jaren nog uitermate krap blijven, gezien de daling van het aantal bouwvergunningen. In de Metropoolregio Amsterdam (MRA) zijn vorig jaar slechts 7.386 bouwvergunningen afgegeven, een daling van 23 procent ten opzichte van een jaar eerder.