Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Hier bouwt Amsterdam nog woningen met tuin
Weespersluis

Na de fusie met Weesp kreeg Amsterdam er een grote nieuwbouwwijk bij. Hier kan de bemiddelde Amsterdammer nog een nieuwbouwwoning met tuin kopen. Bemoeienis van de hoofdstad heeft geleid tot 600 extra woningen, waaronder goedkopere koopwoningen en 60 sociale en 60 middeldure huurwoningen.

Image

Hoekwoning type C in Lanenrijk: 650 tot 700 duizend euro, twee-onder-een- kapwoning in Lanenrijk: 795 tot 860 duizend euro, Tussenwoning in Vechtrijk: 575 tot 805 duizend euro. Een greep uit het woningaanbod in Weespersluis, de uitbreidingswijk in de Bloemendalerpolder die sinds de fusie met Weesp onder de gemeente Amsterdam valt. Hier kan de Amsterdammer nog een nieuwbouwwoning met tuin betrekken én inwoner blijven. Mits hij of zij het kan betalen natuurlijk, want er worden vooral koopwoningen gebouwd in de prijscategorie boven de 7 ton. Vanaf de start komen veruit de meeste kopers, zo’n 80 procent, ook uit Amsterdam.

En terwijl op veel plekken in Nederland de klad zit in de nieuwbouw, loopt die verkoop hier ook nog goed door, aldus projectdirecteur Fred Langeslag van de GEM Bloemendalerpolder/Weespersluis. “De series die BPD/Van Erk en AM deze zomer in de verkoop hebben gedaan zijn allemaal verkocht. Dat waren min of meer toevallig wat kleinere series van ongeveer dertig woningen.”

Kenmerkend voor Weespersluis is de historiserende architectuur die modernistische architecten verfoeien en veel Nederlanders juist omarmen

De woningen zijn populair, niet alleen omdat ze dicht bij Amsterdam en Weesp en bij een treinstation liggen. Maar ook vanwege de historiserende architectuur die modernistische architecten verfoeien en veel Nederlanders juist omarmen. Lanenrijk kreeg een tuinstadkarakter met fin-de-siècle architectuur, Vechtrijk is geïnspireerd op een vestingstadje met klassieke Hollandse bouwstijlen en Waterrijk is een rijk van eilandjes met landelijke villa’s. Groen en water spelen trouwens sowieso een belangrijke rol in het plan. Inmiddels zijn er 1.200 woningen opgeleverd en 600 in aanbouw.

Image

Meer woningen

Het stedenbouwkundig programma van de ontwikkelmaatschappij, waarin BPD/Van Erk, AM en Blauwhoed/Van Wijnen participeren, is al in 2012 vastgesteld. Dat waren andere tijden, nog midden in de vorige bouwcrisis. Volgens dat plan kreeg Weespersluis 2.750 woningen, waarvan 10 procent betaalbare koop en geen sociale huur. In een latere fase zijn er na gesprekken met de gemeente Weesp 150 sociale huurwoningen toegevoegd. Na het fusiebesluit is Amsterdam opnieuw met de ontwikkelaar in gesprek gegaan. Dat heeft tot aanpassingen geleid: er komen meer woningen, en ook meer minder dure woningen. Langeslag: “Dus op de plek van een villa van 1,5 miljoen bijvoorbeeld drie woningen van 5 ton; meer rijtjeswoningen dus, maar wel in de stijl van de wijk.” En er zijn ook wat betaalbare huurwoningen toegevoegd: 60 sociale en 60 middeldure huurwoningen. Het aantal woningen van de nieuwe wijk komt daarmee 600 stuks hoger uit, in totaal 3.550 woningen. De meeste extra woningen komen aan de westkant, maar ook op de andere locaties is plek gevonden voor extra bebouwing.

Zorg om voorzieningen

Weespersluis kwam dit voorjaar in het nieuws door het tekort aan crèches en buitenschoolse opvang. Wijkbewoners zien in de volgende fase ook een scholentekort op zich afkomen. En ook in Weesp zelf maakt men zich grote zorgen over het tekort aan voorzieningen nu de nieuwbouwwijk nog groter wordt. Er zijn al forse wachtlijsten voor crèches en kinderdagopvang.

In de huidige Brede School Weespersluis zitten twee basisscholen, een buitenschoolse opvang, een sporthal en een buurtkamer. Aan de bouwplannen voor Weespersluis zijn inmiddels extra scholen en BSO-voorzieningen, zowel tijdelijk als definitief, toegevoegd.

Maar zeker met de 600 extra woningen vreest men in Weesp dat in de naaste toekomst op meer gebieden voorzieningen tekortschieten, zoals bij sport en zorg.

Dit soort groeistuipen zijn niet ongebruikelijk in nieuwbouwwijken. Maar het chronische personeelstekort in veel sectoren maakt oplossingen minder maakbaar.

Image
Fred van der Molen