Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Woonbarometer
Woonfraude aangetoond bij duizend sociale huurwoningen

Gemeente Amsterdam en de woningcorporaties hebben vorig jaar 1200 gevallen van woonfraude ontdekt. Dat heeft geleid tot de sluiting van 167 illegale hotels. Bijna duizend (956) sociale huurwoningen kwamen weer vrij voor verhuur.

Zo blijkt uit het overzicht van Zoeklicht over 2015. Afhankelijk van de overtreding zijn er verschillende sancties mogelijk. Zo zijn er ook 122 bestuurlijke boetes opgelegd voor een totaalbedrag van 1,2 miljoen euro.

 

Veel Airbnb

Het aantal meldingen van woonfraude bij Meldpunt Zoeklicht is de laatste jaren sterk gestegen, van 1012 meldingen in 2011 naar 2222 in 2015. Dat zal komen door de gegroeide naamsbekendheid, maar zeker ook door de sterke stijging van de verhuur aan toeristen. Het aantal klachten over toeristische verhuur verdubbelde namelijk het laatste jaar naar 834 meldingen. Daarnaast werd 733 keer geklaagd over doorverhuur. Ook is een stijging van het aantal drugsgerelateerde zaken (zoals hennepplantages) te zien. Het betreft zowel particuliere woningen als corporatiewoningen.

Zoeklicht is een samenwerkingsverband tussen de gemeente, de woningcorporaties en de Makelaarsvereniging Amsterdam. Volgens wethouder Ivens van Wonen krijgt de gemeente steeds meer grip op woonfraude. “Afgelopen jaar hebben we 167 illegale hotels gesloten, dat is een sluiting om de dag. We zien dat onze aanpak werkt. Daarom trekken we vanaf dit jaar 1 miljoen euro extra uit voor de aanpak van woonfraude. Dat geld zetten we onder andere in om extra digitaal te rechercheren.”

Digitaal rechercheren

Amsterdam gaat nieuwe digitale onderzoeksmethoden gebruiken bij de opsporing van woonfraude en illegale hotellerie. In april start de gemeente met het geautomatiseerd verzamelen van de inhoud van boekingssites en websites waarop woningen voor vakantieverhuur worden aangeboden.
De gemeente richt zich daarbij vooral op eigenaren die zelf niet meer in hun woning wonen of die meerdere woningen tegelijkertijd verhuren aan toeristen. Daarnaast zoekt de gemeente gericht naar eigenaren die hun woningen langer dan zestig dagen verhuren aan meer dan vier personen. Tot op heden handhaafde de gemeente naar aanleiding van meldingen. Met deze nieuwe manier van digitaal rechercheren gaat de gemeente proactief speuren. Voor de technische realisatie wordt samengewerkt met het nieuwe Datalab van de gemeente Amsterdam. Het gebruik van digitale informatieanalyses wordt na twaalf maanden geëvalueerd.
VVD-raadslid Daniël van der Ree is overigens verbaasd dat wethouder Ivens niets zegt over het proactief bestrijden van vakantieverhuur van sociale huurwoningen. Het is immers überhaupt niet toegestaan om sociale huurwoningen te verhuren aan toeristen. Hij had er eerder al voor gepleit om het adressenbestand van de Amsterdamse corporaties te gebruiken om sociale huurwoningen van sites als Airbnb af te laten halen.

 

 

Fred van der Molen