Veel Amsterdamse huurders weten niet wat hun rechten zijn, of wat ze moeten doen bij vermeende misstanden, zoals hoge huur, onduidelijke servicekosten of intimidatie door verhuurders. Het is een van de redenen waarom het sinds de invoering van de Wet betaalbare huur, die sinds 1 juli 2024 van kracht is, niet merkbaar drukker is geworden op de spreekuren van stichting !WOON.
Vandaar de campagne ‘Check jouw huurrecht’, waarvoor wethouder Zita Pels (wonen en duurzaamheid) het startschot gaf. Vanaf vandaag worden Amsterdamse huurders via allerlei media en middelen opgeroepen het er niet bij te laten zitten als ze misstanden vermoeden.
Het vertrekpunt is de landingspagina amsterdam.nl/huurrecht. Daar kunnen huurders zien wat de nieuwe wet voor hen inhoudt, de hoogte huur van hun huur checken, advies inwinnen via !WOON en gebruikmaken van het meldpunt van de gemeente.
"Dit is het signaal dat wij en de Amsterdamse huurders niet met ons laten sollen”, zegt Pels. “Wij gaan ervoor zorgen dat ze hun recht kunnen halen.” De gemeente heeft het team dat zich met de meldingen gaat bezighouden, uitgebreid met acht mensen, een verdubbeling van de capaciteit.
De wethouder wil ook niet dat huurders bang zijn om hun recht te halen, bijvoorbeeld omdat ze op de krappe woningmarkt de verhuurder niet tegen zich in het harnas willen jagen.
Er is het nodige veranderd met de komst van de Wet betaalbare huur. Zo is het woningwaarderingssysteem (WWS) nu verplicht tot en met 186 punten (was 143 punten). De bijbehorende maximumhuur is 1.158 euro. Dit geldt alleen voor nieuwe huurcontracten. Maar er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld als de huidige huurprijs onder de liberalisatiegrens valt en volgens het WWS te hoog is. Bovendien kan de gemeente nu boetes uitdelen als verhuurders te veel huur rekenen.
Sinds 1 januari handhaaft de gemeente naast de Wet goed verhuurderschap ook de Wet betaalbare huur, die sinds 1 juli 2024 van kracht is. Eerder handhaven mocht niet, zodat gemeente en verhuurders tijd hadden om zich aan te passen aan de nieuwe wet.
Pels startte het offensief door een symbolisch vinkje te plakken bij de campagneleus 'Check jouw huurrecht’. Dat deed ze voor de deur van het pand waar !Woon team West spreekuur houdt, een onderdeel van het voormalige Wilhelmina Gasthuis.