De kritiek tijdens het rondetafelgesprek over de novelle Herzieningswet op 4 septemberloog er niet om. Die richtte zich met name op de complexiteit van het wetsvoorstel. De term 'bureaucratische nachtmerrie' viel. Woningcorporaties en gemeenten vrezen dat het onder de nieuwe wet vrijwel onmogelijk wordt gemengde wijken te realiseren.
De genodigden – vertegenwoordigers van woningcorporaties, toezichthouders, gemeenten, huurders, belangenorganisaties en hoogleraren – toonden zich over meer zaken eensgezind. Allereerst dat minister Blok het eindoordeel van de enquetecommissie moet afwachten voordat hij zijn wetsvoorstel naar de Kamer stuurt: ‘Het is onbeschoft als de Kamer het advies van de parlementaire enquêtecommissie niet afwacht,’ aldus hoogleraar Arnoud Boot.
Veel kritiek was er op de wijze waarop corporaties maatschappelijke (DAEB) en commerciële taken (niet-DAEB) moeten gaan scheiden. Aedes-voorman Marc Calon: ‘Op één heel belangrijk punt is het kabinet zijn afspraken met Aedes niet nagekomen. Daar stond in: de interne financiering van niet-DAEB-activiteiten is mogelijk, mits de markt het niet oppakt, het WSW zegt dat het kan en de gemeente het wenselijk vindt. Maar in dit wetsvoorstel moet de minister elk geval ook nog eens gaan beoordelen. Op deze manier gaat de herstructurering van dorpen en wijken plat." De complexiteit maakt scheiding tussen DAEB en niet-DAEB-activiteiten volstrekt onuitvoerbaar, betoogden deskundigen Arnoud Boot, Jan van der Schaar en Peter Boelhouwer. "Dit wetsvoorstel is goed voor accountants en consultants", aldus Boelhouwer.
Ook de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens waarschuwde voor toenemende bureaucratisering. “De regels en procedures voor het bouwen in de vrije sector stapelen zich op. Wij willen graag meer woningen bouwen – vijfduizend per jaar in 2018, maar de Herzieningwet zal eerder leiden tot vertraging. Het risico groeit dat er helemaal niet wordt gebouwd.”
Meerdere gespreksdeelnemers wezen op de grote rol die de minister zichzelf geeft in het wetsvoorstel. Albert Kerssies van de Vereniging Toezichthouders in Woningcorporaties: "Het lijkt wel een stoelendans waarbij de minister alle stoelen wil bezetten." De minister wil het financiële toezicht bij het ministerie onderbrengen en niet bij een onafhankelijke autoriteit. Huurdersorganisaties zijn verbaasd dat de positie van de huurder niet versterkt wordt: "Dit zou een wet van en voor huurders moeten zijn, maar het is een wet van en voor de minister", aldus Bastiaan van Perlo van Huurdersvereniging Amsterdam.
Een gedetailleerd verslag is te vinden op de site van Aedes: liveblog ronde tafelgesprek