Overslaan en naar de inhoud gaan

PVDA, SP en Groenlinks: verhoog huurgrens vrije sector

PVDA, SP en Groenlinks: verhoog huurgrens vrije sector

Op een verkiezingsdebat van de Huurdersvereniging Amsterdam vonden SP, PvdA en GroenLinks elkaar in het optrekken van de huurliberalisatiegrens naar 800-900 euro. Een veel groter deel van de Amsterdamse woningvoorraad zou daarmee onder 'het puntentstelsel' gaan vallen. 

Maarten van Poelgeest (GroenLinks), Hans Bakker (SP), Luc Blommers (CDA), Hans Weevers (PvdA), Ivar Manuel (D'66) en Daniël A. van der Ree (VVD) gingen  donderdag 4 februari onder leiding van debatleider Amma Asante met elkaar in debat over Amsterdamse woningmarkt. Huurdersvereniging Amsterdam ziet vanwege dreigende bezuinigingen en verdere huurliberalisatie donkere wolken opdoemen voor vooral de lagere inkomens, starters en grote gezinnen op de woningmarkt. 
SP, PvdA en GroenLinks vonden elkaar zoals gezegd in het optrekken van de huurliberalisatiegrens naar 800-900 euro. "Als de huurliberalisatiegrens wordt opgetrokken dan bied je juist bescherming aan het middensegment", aldus Van Poelgeest (GL). Blommers (CDA) vreest dat het optrekken van de huurliberalisatiegrens ertoe leidt dat verhuurders minder woningen zullen verhuren en gezinnen daardoor noodgedwongen uit Amsterdam moeten vertrekken. VVD is voor liberalisering van de huren en wil koop van sociale huurwoningen door de middengroepen stimuleren.

Weevers (PvdA) vindt dat er alle reden is om jongeren voorang te geven op de woningmarkt. Hij verraste met het voorstel om alle Amsterdamse woningen van 35 m² en kleiner te reserveren voor niet-studerende jongeren. Van Poelgeest (GL) kon zich wel vinden in een dergelijk voorstel en voegde hier aan toe dat dit betekent dat woningen kleiner dan 35 m2 niet meer mogen worden samengevoegd.'Dan moeten we opnieuw met de corporaties gaan praten', aldus Van Poelgeest. Manuel (D'66) ziet dat totaal niet zitten. 'Ouderen of anderen die alleen zijn en een kleine goedkope woning goed kunnen gebruiken, die sluit je dan uit en van een gemengde wijk is geen sprake meer'. Wel is hij voorstander van het realiseren van tijdelijke jongenhuisvesting en het werken met jongerencontracten tot bv een leeftijd van 24 jaar. 'Net zoals dat nu met studenten gebeurt.'

Huurdersvereniging Amsterdam heeft zijn eigen aanbevelingen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam geformuleerd. Die aanbevelingen en het volledige verslag van verkiezingsdebat zijn te downloaden op www.huurdersvereniging-amsterdam.nl