Overslaan en naar de inhoud gaan

Sluisbuurt op Zeeburgereiland krijgt ondergronds systeem voor afval

Image

in de nieuw te bouwen Sluisbuurt op het Zeeburgereiland wordt een ondergronds afval transportsysteem aangelegd. Dit systeem moet in 2021 operationeel zijn, waarmee al het restafval, gft, papier en plastic straks niet met vuilniswagens maar via een ondergronds buizensysteem wordt afgevoerd.

"‘We zoeken steeds naar nieuwe mogelijkheden voor betere afvalscheiding en een betere benutting van de openbare ruimte in Amsterdam. Dat we in de Sluisbuurt ondergronds afval gaan inzamelen is een grote innovatie die past bij het streven naar een duurzame en schone stad", aldus wethouder Abdeluheb Choho van duurzaamheid.

In de Sluisbuurt worden zo’n 5500 woningen gebouwd. Per hectare zal meer afval ontstaan dan in de binnenstad. Daarvoor zouden bij een traditionele aanpak 137 ondergrondse containers moeten worden geplaatst, waar 28 uur per week vuilniswagens langs moeten rijden.
Een ondergronds afvaltransportsysteem zorgt volgens Choho voor een voorscheidingspercentage van afval van circa 41 procent, schonere straten door minder zwerfaval en bijplaatsingen en meer ruimte voor bewegen en verblijven op straat. Bewoners kunnen straks hun vuilnis kwijt via een buizensysteem in hun eigen gebouw. Vervolgens wordt het met een ondergronds buizenstelsel automatisch en gescheiden afgevoerd naar een terminal aan de rand van de buurt. In steden als Stockholm en Londen zijn dit soort systemen al met succes in gebruik.