In 2017 zijn maar 187 vergunningen verstrekt voor kamergewijze verhuur van woningen, dat heeft wethouder Laurens Ivens van Wonen bekendgemaakt. Hiermee lijken de nieuwe, vereenvoudigde regels voor woningdelen op het eerste gezicht weinig succesvol.
Eerdere regels, die strenger en ingewikkelder waren, werden mede afgedankt omdat zich slechts enkele tientallen verhuurders aanmeldden voor legalisatie. Ondanks stevige kritiek van coalitiegenoten D66 en VVD, blijft Ivens erop vertrouwen dat het huidige beleid een einde kan maken aan de grootschalige illegale kamerverhuur in Amsterdam - al decennia een heikele kwestie in het Amsterdamse woonbeleid.
“Ik had ook niet de illusie dat zich opeens heel veel eigenaren zouden melden”, zegt Ivens in het komende nummer van NUL20. “Ik hoop wel dat we het nu niet weer op zijn beloop laten”, voegt hij eraan toe, zinspelend op een eventuele scherpere handhaving.
Vorig jaar werden 98 boetes van 3.000 of 18.000 euro opgelegd voor illegale kamerverhuur. Door de hoge boetes zouden veel kamerverhuurders overgaan op hospitaverhuur.
Bij kamergewijze verhuur gaat het om de verhuur van woningen aan drie of meer personen die samen geen huishouden vormen. Volgens een schatting gebeurde dat in 2016 op 12.700 adressen in Amsterdam.
Lees hier het volledige artikel:
Woningdelen, nauwelijks legalisaties, grote vlucht in hospitaverhuur
Lees ook:
Veel illegale woningdelers in Kleiburg en Gouden Leeuw in Zuidoost (NUL20, 15-11-2017)
Huizen worden niet meer gekocht om in te wonen (NUL20, 06-11-2017)
Huizen worden niet meer gekocht om in te wonen (NUL20, 06-11-2017)