Overslaan en naar de inhoud gaan

WOZ-waarde wordt vanaf 1 mei minder bepalend in hoogte huurprijs

Image

De WOZ-waarde mag vanaf mei nog maar voor maximaal 33 procent meetellen in de bepaling van de huurprijs. Minister de Jonge verwacht dat met de invoering van deze maatregel in totaal 23.000 woningen beschikbaar blijven voor de sociale woningvoorraad. Ook komen 15.000 woningen met een hoge huur terug in de sociale sector. 

In gebieden met een groot woningtekort, zoals de Metropoolregio Amsterdam, zorgt hoge WOZ-waardes ervoor veel woningen kunnen worden geliberaliseerd en huren omhoog schieten. Daarom wordt de WOZ-waarde minder bepalend in de huurprijsvaststelling. “Deze maatregel zorgt ervoor dat sociale huurwoningen ook echt sociale huurwoningen blijven. Zo maken mensen en gezinnen met een laag inkomen meer kans op een betaalbaar huis”, aldus de minister voor Volkshuisvesting.

De beperking van de WOZ-factor geldt overigens alleen voor woningen die in de oude systematiek 142 punten of meer hebben op basis van het Woningwaarderingsstelsel (WWS). Komt de maximale huurprijs met de nieuwe berekening onder die liberalisatiegrens (€ 763,47 in 2022), dan kan de nieuwe huurder met succes de huurprijs laten toetsen.
Voor huurders die al een woning huren in de vrije sector heeft de invoering van de maximering van de WOZ-waarde geen effect op de huurprijs. Voor nieuwe huurders in de vrije sector kan de maatregel wel een prijsdrukkend effect hebben.  

Stichting !Woon geeft op zijn website een aantal voorbeelden om de nieuwe maatregel, met al zijn uitzonderingen, toe te lichten.