Overslaan en naar de inhoud gaan

De Jonge komt beleggers tegemoet met aanpassing van wet betaalbare huur

Image

De Wet Betaalbare Huur wordt een half jaar uitgesteld en aangepast. De beoogde invoeringsdatum verschuift van 1 januari naar 1 juli 2024. Het kabinet blijft van plan om middenhuur te reguleren, maar het effect van de zogeheten WOZ-cap wordt verzwakt. Het aangepaste wetsvoorstel moet het voor investeerders ook aantrekkelijker maken om te blijven investeren in middenhuurwoningen. Om de nieuwbouw te stimuleren wordt de aangekondigde 'opslag' op de maximale huur voor nieuwbouwwoningen verhoogd van 5 naar 10 procent. Dat schrijft minister De Jonge op 9 november in een brief over het wetsvoorstel betaalbare huur aan de Tweede Kamer. 

De aangekondigde wetgeving heeft veel losgemaakt. Op de internetconsulatie reageerden meer dan 1800 mensen en organisaties. Vooral particuliere beleggers hadden felle kritiek op het wetsvoorstel omdat het verhuur onrendabel zou maken. De belangrijkste maatregelen uit de wet zijn het doortrekken van het Woningwaarderingsstelsel (WWS) naar 187 punten (€ 1.123,13, prijspeil juli 2023) en het dwingend maken van het WWS bij ingang van nieuwe contracten.

Het nieuwe WWS puntenstelsel moet beter aansluiten bij de kwaliteit van middenhuurwoningen. Zo krijgen de energiezuinigheid van een woning en de buitenruimte een betere waardering, en zal de zogeheten WOZ-cap van toepassing zijn vanaf 187 punten in plaats vanaf 142 punten. Deze 'cap' beperkt de invloed van de woningwaarde op het totaal aantal punten tot maximaal 33 procent. Dat moet voorkomen dat kleine woningen van matige kwaliteit in populaire toch in de vrije sector kunnen worden verhuurd. Maar De Jonge zwakt de werking nu af: in het geval een woning door de WOZ-cap in het middensegment terecht komt, wordt een maximum van 186 punten aangehouden. De verhuurder kan daar dus de maximale gereguleerde huur van 1.123 euro voor vragen. Hierdoor wordt de huurprijs voorspelbaarder, aldus de minister. 

Tijdelijke nieuwbouwopslag

De tijdelijke prijsopslag voor nieuwbouw, die nu omhoog gaat naar 10 procent, is een handreiking aan beleggers. De nieuwbouwopslag geldt gedurende tien jaar voor woningen die na de inwerkingtreding van het wetsvoorstel in gebruik worden genomen en waarvan de bouw start vóór 1 januari 2025. De grens van deze startbouwdatum is met een jaar opgeschoven naar 1 januari 2026. Het wetsvoorstel ligt nog bij de Raad van State voor advies. Daarom bleek invoering per 1 januari 2024 niet meer haalbaar. De minister heeft invoering uitgesteld naar 1 juli 2024.