Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook Eerste Kamer steunt wetsvoorstel voor registratieplicht vakantieverhuur

Image

Het wetsvoorstel om de uitwassen van toeristische verhuur aan te pakken is ook door de Eerste Kamer aangenomen. Gemeenten krijgen daarmee meer middelen in handen om de vakantieverhuur van woningen te reguleren en uitwassen te bestrijden. Handhaven wordt gemakkelijker en de maximale boete voor woonfraude gaat omhoog naar 83.000 euro. Het kabinet streeft naar inwerkingtreding van het wetsvoorstel per 1 januari 2021.

Met de nieuwe wet kunnen gemeenten bewoners verplichten om bij vakantieverhuur van hun woning eerst een registratienummer aan te vragen. Dit nummer moet de verhuurder vermelden bij elke advertentie. Dit geeft gemeenten meer zicht op de adressen en personen die verhuren aan toeristen. Het aangenomen wetsvoorstel voorziet ook in de mogelijkheid voor een meld- en vergunningplicht voor een maximaal aantal dagen. Door de registratieplicht wordt de informatiepositie van de gemeente verbeterd, waardoor gerichter kan worden gehandhaafd. Daarnaast kunnen gemeenten effectiever optreden tegen woonfraude. Amsterdam had vooruitlopend op de nieuwe wet al een registratie- en vergunningplicht ingevoerd, alsmede een compleet verbod in een aantal wijken.

De eenmalige registratie is digitaal, laagdrempelig en kosteloos. Verhuurders zijn verplicht hun registratienummer te vermelden in de advertentie. De aangenomen regeling van toeristische verhuur wordt opgenomen in de Huisvestingswet 2014. Gemeenten kunnen daardoor de registratieplicht opnemen in de huisvestingsverordening. Zo'n verordening is toegestaan indien schaarste aan woonruimte leidt tot onevenwichtige en onrechtvaardige effecten.

Diverse fracties uit de Tweede Kamer vonden de 'Airbnb-wet' eerder niet ver genoeg gaan. Zij zouden graag zien dat ook verhuurplatforms als Airbnb een boete krijgen als zij advertenties zonder registratienummer toelaten. Volgens minister Ollongren maken Europese richtlijnen dat onmogelijk. Alle maatregelen worden dan ook voorlopig op de verhuurders gericht. Op voorstel van SP en VVD is wel de boete voor het niet registreren verhoogd naar 8.700 euro en kan een gemeente een verhuurverbod opleggen aan verhuurders die drie keer de regels overtreden.