Er gaat niet één sociale huurwoning van een corporatie meer de markt op. De gemeente Amsterdam gaat alle sociale huurwoningen die verkocht dreigen te worden door woningcorporaties opkopen, zo schrijft de SP in het conceptverkiezingsprogramma ‘Amsterdam linksaf’.
Ook willen de Amsterdamse socialisten alle mogelijkheden benutten om sociale huurwoningen van particuliere verhuurders op te kopen, als de woningen een dure huur dreigen te krijgen. “Zo blijven woningen beschikbaar en betaalbaar voor jongeren uit Slotervaart en Tuindorp Oostzaan of voor de leerkracht uit Osdorp die dichtbij zijn of haar school wil wonen.”
De SP beschrijft Amsterdam als een stad waar multimiljonairs met veel geweld tegen elkaar opbieden voor een penthouse in de Pontsteiger. Een stad waar het internationale bedrijfsleven expats laat neerstrijken die met behulp van belastingvoordelen voor meer dan tweeduizend euro in de maand een woning huren. De stad waar starters het nakijken hebben omdat beleggers voor hun neus de woningen wegkapen. En Amsterdam is volgens hen de plek waar jongeren noodgedwongen in het ouderlijk huis blijven wonen, omdat er te weinig sociale huurwoningen beschikbaar zijn.
In de nieuwbouw moet er net zoveel sociale huur bij, als het deel van de Amsterdamse bevolking dat daarop is aangewezen. Daarom moeten corporaties minstens 2.500 sociale huurwoningen per jaar bouwen. De gemeente zal ervoor zorgen dat er voldoende bouwlocaties zijn. Daarbovenop moeten er voldoende middensegmentwoningen komen, die plek bieden aan mensen met een iets hoger inkomen. Bij nieuwbouw, zowel huur- als koopwoningen, moet vaker sprake zijn van voorrang voor mensen uit de buurt. Die nieuwbouw moet bovendien nagenoeg energieneutraal zijn en bij voorkeur wordt hout in plaats van beton gebruikt
Verder wil de SP beleggers op de koopmarkt maximaal tegenwerken en ze verbieden huizen op te kopen. Voor bestaande beleggerswoningen moet de huurprijsbescherming worden uitgebreid.
De overgang naar duurzame energie moet, zo schrijft de SP, voor iedereen haalbaar en betaalbaar zijn. In de stadsdelen Noord, Nieuw-West en Zuidoost komt veel energie-armoede voor. Daarom is het hard nodig om de (corporatie-)woningen van deze Amsterdammers op te knappen en goed te isoleren. Pas nadat er sprake is van goede isolatie kan er gezocht worden naar een aardgasvrij alternatief, zoals een warmtenet en stadsverwarming.
Lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen is raadslid Tiers Bakker. Hij haalde op de algemene ledenvergadering afgelopen week 35 van de 69 stemmen en versloeg daarmee nipt Jakob Wedemeijer, sinds begin oktober de nieuwe wethouder Wonen. Bij zijn kandidaatstelling benadrukte Bakker dat in de felle strijd tegen huisjesmelkers en vastgoedcowboys de partij niet mag vergeten, dat politiek op straat moet worden gevoerd.
Tiers Bakker (1969) is sinds 2014 gemeenteraadslid. Hij werkte in het managementteam van De Groene Amsterdammer, was docent filosofie en stafmedewerker bij de UvA, en maakte dit jaar de overstap naar het fractiebureau van de landelijke SP. Als actievoerder houdt hij zich vooral bezig met de uitverkoop van de stad door het grootkapitaal.