Overslaan en naar de inhoud gaan
  • De Gemeente Amsterdam, de Amsterdamse woningcorporaties en de Federatie van Amsterdamse Huurderskoepels ondertekenden 14 maart de nieuwe prestatieafspraken voor 2024-2027: Samen werken aan de volkshuisvesting.
    Nieuwsartikel

  • Niet alleen worden er in Haarlem meer sociale huurwoningen gebouwd; nieuwe corporatiewoningen verrijzen vaker aan de slecht bedeelde westzijde van het Spaarne. De sociaaldemocratische wethouder Floor Roduner maakt maximaal gebruik van de mogelijkheden om woningcorporaties beter in positie te brengen.
    Achtergrondartikel

  • De gemeente Velsen heeft met de lokaal actieve woningcorporaties een convenant afgesloten om adres- en woonfraude beter te bestrijden. De basis daarvan is het uitwisselen van informatie. Komt adres- of bewonersinformatie van de corporatie niet overeen met gegevens uit de burgelijke stand, dan meldt de gemeente dit aan de betreffende corporatie. Die doet dan nader onderzoek. Deze aanpak wordt ook in andere gemeenten, zoals Amsterdam, toegepast. Omdat de gemeente zelf de check in het… meer
    Nieuwsartikel

  • Overal in het land komen huishoudens in de problemen door de hoge kosten van stadswarmte. Doordat corporaties de startmotor van de warmtetransitie zijn, worden veel sociale huurders geraakt. Wordt het niet tijd voor een fundamentele discussie over de betaalbaarheid van stadswarmte? “Met een financieel onuitvoerbare opgave laten wij ons niet (meer) op pad sturen.”
    Achtergrondartikel

  • Gemeenten die een kleine sociale huurvoorraad hebben zullen verplicht méér sociaal moeten bouwen. Zij moeten 30 procent sociale huurwoningen opnemen in hun nieuwbouwprogrammering. Gemeenten die juist al een grote sociale huurvoorraad hebben, vullen hun nieuwbouwopgave in met meer dan 40 procent betaalbare koop- en middenhuurwoningen.
    Nieuwsartikel

  • Ruim een jaar geleden veranderde in de WoningNet-regio Amsterdam het systeem om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen. De slaagkans van woningzoekenden wordt niet meer bepaald door enkel de inschrijfduur maar door het aantal verzamelde punten. De bevindingen na ruim een jaar? Veel meer mensen zoeken actief op WoningNet én de meeste verzoeken voor situatiepunten worden afgewezen. Het is nog onduidelijk in welke mate jongeren met een tijdelijk contract profiteren van de startpunten.
    Nieuwsartikel

  • Stringente huurregulering schaadt het bedrijfsmodel van woningcorporaties en is daardoor op de lange termijn niet houdbaar gezien de grote uitdagingen waar zij voor staan. Dit concludeert een interdepartementale werkgroep in de ‘Tussenrapportage IBO woningbouw en grond’. Volgens het rapport is het effectiever om de koopkracht van huurders te beschermen via huurtoeslag dan via huurprijsbeperking.
    Nieuwsartikel

  • Voor woningcorporaties zijn de afspraken over de bouwopgave tot en met 2030 niet haalbaar op dit moment. Dit constateert de Autoriteit woningcorporaties (Aw) in de ‘Staat van de corporatiesector’. De Aw pleit bij het Rijk voor meer betaalbare bouwgrond en vraagt om meer aandacht voor het huurprijsbeleid.
    Nieuwsartikel

  • Ondanks de gestegen inflatie, hogere bouwkosten en lagere opbrengsten zijn er in 2023 meer dan vijfduizend woningen in aanbouw genomen. In meerderheid gaat het om woningen in het gereguleerde segment. Er is gestart met de bouw van 2.809 sociale huurwoningen, waarvan ruim 2.600 woningen door corporaties. Hier bovenop is gestart met de bouw van 731 dure huurwoningen en 1.300 koopwoningen, waarvan 45 koopwoningen met een prijs tot 355.000 euro. In het middeldure huursegment zijn 314 woningen met… meer
    Nieuwsartikel

  • ‘Echt aan de wijk- en buurtinitiatieven vragen wat zij van woningcorporaties nodig hebben, komt nog niet zo veel voor. Maar daar moeten we uiteindelijk wel naartoe’, zegt Erik Gerritsen, bestuurder van woningcorporatie Ymere.
    Achtergrondartikel

  • Lokale Amsterdamse bewonersorganisaties zetten hun acties voort tegen de verkoop van sociale huurwoningen. Huurdersbelang Zuid organiseert een reeks 'flitsacties' tegen aangekondigde verkopen van Stadgenoot, de Alliantie en Lieven de Key. Volgens de actiegroep Niet te Koop gaat het om verkopen die in strijd zijn met de nieuwe verkoopafspraken in de Prestatieafspraken 2024-2027.
    Nieuwsartikel

  • In 2023 zijn ruim 73.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat is iets minder dan de bijna 75.000 nieuwbouwwoningen uit 2022. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. De bouwproductie ligt wel boven het gemiddelde van ruim 61.000 in de afgelopen tien jaar. De groei van de woningvoorraad door nieuwbouw kwam in 2023 uit op 0,9 procent. Amsterdam kende in 2023 met 4.500 woningen het hoogste aantal nieuwbouwwoningen. 
    Nieuwsartikel

  • Verduurzaming in ‘gespikkelde bezit’ – waar corporaties sociale huurwoningen verkochten – brengt de nodige uitdagingen met zich mee bij plannen voor verduurzaming. Anisha Jagernath onderzocht de knelpunten en doet aanbevelingen. Haar masterscriptie is beloond met de Jeroen van der Veer Scriptieprijs 2023.
    Achtergrondartikel

  • Het maatschappelijke verlangen om de bestaande corporatievoorraad te beschermen heeft het afgelegd tegen de politieke wens zoveel mogelijk nieuwe sociale huurwoningen te bouwen. Zo concludeerden leden van de PvdA donderdag tijdens een debatavond over de eerder deze week gepubliceerde Prestatieafspraken. Zij zijn op zijn allerzachtst gezegd niet blij met de mogelijke verkoop van ruim drieduizend corporatiewoningen de komende vier jaar.
    Nieuwsartikel

  • De Amsterdamse woningcorporaties, de gemeente Amsterdam en de huurderskoepels hebben nieuwe afspraken gemaakt over de toekomst van de corporatiewoningen in Amsterdam. In de komende vier jaar is er extra aandacht voor verduurzaming van de bestaande voorraad, komen er opnieuw duizenden sociale huurwoningen bij en wordt in negen gebieden in de stad de verkoop van sociale huurwoningen aan banden gelegd.
    Nieuwsartikel

  • In 2021 werden landelijk tienduizend zelfstandige corporatiewoningen toegewezen aan statushouders, zo blijkt uit nieuwe berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het gaat slechts om zes procent van de 169.000 zelfstandige huurwoningen die door een ander huishouden is betrokken.
    Nieuwsartikel

  • Het lukt Amsterdam steeds minder om aan de groeiende landelijke taakstelling voor de huisvesting van statushouders te voldoen. Als enige grote gemeente kampt Amsterdam met een forse - en oplopende - achterstand. De hoofdstad had in 2023 volgens de taakstelling 1.360 statushouders meer moeten huisvesten. Nederlandse gemeenten hebben in 2023 weer meer statushouders gehuisvest dan het jaar ervoor, in totaal meer dan 30.000 tegenover zo'n 29.000 in 2022. Maar het aantal statushouders in… meer
    Nieuwsartikel

  • Op 1 januari 2022 waren er in Nederland ruim 135 duizend vve’s met minimaal één woning. Dat zijn er ruim 10 duizend meer dan in 2015, een stijging van ruim 8 procent. In Amsterdam is 54 procent van alle woningen onderdeel van een vve, tegenover 18 procent in heel Nederland. Dat blijkt uit recent onderzoek van CBS. Dat onderzoek verscheen pal nadat NUL20 een dossier had gepubliceerd over vve's en verduurzaming. Daarbij was juist gebleken dat het ontbrak aan actuele en consistente aantallen en… meer
    Nieuwsartikel

  • De verduurzaming van appartementencomplexen die slechts deels in bezit zijn bij woningcorporaties gaat te langzaam. Niet alle eigenaren kunnen of willen de benodigde investeringen doen. Bieden andere regels, nieuwe verdienmodellen of slimme financieringsarrangementen een weg naar versnelling?
    Achtergrondartikel

  • De vve’s van twee portiekflats in Holendrecht, Amsterdam-Zuidoost investeerden 42 miljoen euro in een ingrijpende verduurzaming. Driekwart van de 935 woningen is in handen van woningcorporatie Eigen Haard. De renovatie is naar verwachting in maart afgerond, maar de vve-bestuurders lijken weinig puf meer te hebben voor de volgende stap: gasloos worden. Gestegen woonkosten spelen daar een rol bij.
    Achtergrondartikel

  • Er is plek voor 100.000 extra woningen op de daken van bestaande flats. Althans, dat zou blijken uit een inventarisatie van Stec. Maar Amsterdamse corporaties zijn sceptischer, zo blijkt uit NUL20-onderzoek. Er zijn mitsen, maren en tegenvallende ervaringen. Er is potentie, mede dankzij nieuwe bouwtechnieken. Maar grote aantallen liggen in de Amsterdamse regio niet in het verschiet.
    Achtergrondartikel

  • Huurders bij woningcorporaties ontkomen er nauwelijks meer aan: het contact met de corporatie vindt steeds vaker digitaal plaats. Door het gebruik van een online portaal waar huurders inloggen, regelen zij met een druk op de knop hun huurderszaken zelf, zonder dat daarbij telefonisch of e-mailcontact nodig is. Voor woningcorporaties en veel huurders is dat efficiënt, maar lang niet alle huurders kunnen deze digitale ontwikkeling bijbenen. Bovendien kunnen hulporganisaties buitenspel worden… meer
    Achtergrondartikel

  • Het moet voor woningcorporaties makkelijker worden om elkaar financieel te steunen. Dat schrijft minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting in een brief aan de Tweede Kamer. Dit is nodig om de opgave van de Nationale Prestatieafspraak (NPA) gezamenlijk te realiseren. Ook wil de minister dat het inzichtelijker wordt wat er regionaal nodig is om de onderlinge solidariteit te vergroten. 
    Nieuwsartikel

  • Corporaties hebben hun investeringen in verduurzaming flink opgevoerd. Bijna 40 procent van de corporatiewoningen heeft daardoor nu energielabel A of beter en het aantal woningen met energielabel E, F of G is het afgelopen jaar afgenomen van 247.300 naar 180.700 woningen. Die forse afname komt overigens voor de helft door een methodiekcorrectie. Dit blijkt uit de jaarlijkse benchmarkcijfers van Aedes
    Nieuwsartikel

  • Het was een hamerstuk in de Eerste Kamer. Nadat de Tweede Kamer eerder al had ingestemd met het afschaffen van de marktverkenning voor corporaties, ging 14 november ook de Eerste Kamer akkoord. Dat maakt definitief de weg vrij voor corporaties om middenhuurwoningen te bouwen.
    Nieuwsartikel