-
Bij de bouw van nieuwe woningen hoeven geen onderkomens te worden gebouwd voor huismussen, vleermuizen en gierzwaluwen. Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting vindt zo’n verplichting niet nodig. Ze wil vaart maken met de bouw van honderdduizend nieuwe woningen per jaar en schrapt daarom allerlei in haar ogen overbodige regels. De eis om ‘verblijfsvoorzieningen voor bouwwerkafhankelijke beschermde dieren’ te realiseren krijgt dus geen plek in de nieuwe versie van het Besluit bouwwerken… meer Nieuwsartikel
-
Amsterdam verlaagt de boetes bij overtreding van de regels rond vakantieverhuur. De maximale boete bedraagt voortaan 18.000 euro. Daarmee komt de gemeente tegemoet aan het oordeel van de Raad van State dat het gemeentelijk boetebeleid leidt tot disproportionele heffingen. Volgens de Afdeling bestuursrechtspraak maakte de gemeente onvoldoende onderscheid tussen commerciële en (kleine) particuliere verhuurders, de omvang van de overtreding en of iemand voor het eerst over de schreef gaat.… meer Nieuwsartikel
-
GroenLinks-wethouder Zita Pels verlengt haar ziekteverlof. Dirk de Jager zal haar ook de rest van dit jaar vervangen als wethouder Volkshuisvesting, zo heeft het college de gemeenteraad laten weten.
Nieuwsartikel
-
De gemeente Amsterdam moet het systeem van boetes bij overtreding van de regels voor vakantieverhuur aanpassen, zo heeft de bestuursrechter geoordeeld in een zaak die was aangespannen door een burger die haar woning via Airbnb verhuurt. De hoogte van de boete moet naar het oordeel van de Raad van State altijd in verhouding staan tot de ernst en omvang van de overtreding.
Nieuwsartikel
-
In 2023 zijn ruim 73.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat is iets minder dan de bijna 75.000 nieuwbouwwoningen uit 2022. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. De bouwproductie ligt wel boven het gemiddelde van ruim 61.000 in de afgelopen tien jaar. De groei van de woningvoorraad door nieuwbouw kwam in 2023 uit op 0,9 procent. Amsterdam kende in 2023 met 4.500 woningen het hoogste aantal nieuwbouwwoningen.
Nieuwsartikel
-
Het eerste nummer van NUL20 kwam uit in maart 2002. In de twee decennia daaropvolgend is de stad ingrijpend veranderd. We laten de ontwikkeling zien aan de hand van een aantal grafieken.
Achtergrondartikel
-
De afgelopen twee jaar zijn ruim driehonderd economisch daklozen geholpen met tijdelijke huisvesting in zo’n 150 Amsterdamse corporatiewoningen. Meer dan de helft stroomt vervolgens door naar een andere woning. Daarvan vindt 34% een vaste woning en 27% een tijdelijke woning of kamer. Het project Tijdelijk Onder Dak is verlengd. Afgesproken is om in 2023 nog eens ruim 250 daklozen aan een woning te helpen.
Nieuwsartikel
-
De gemeente Amsterdam heeft plek gevonden voor de bouw van 1.380 flexwoningen. Deze woningen komen op locaties in Amsterdam Oost (Strandeiland IJburg), Zuidoost (Gaasperdammerstrook), Noord (Appelweg) en in Nieuw-West (Riekerpark). Het Rijk draagt 12 miljoen euro bij om deze woningen op korte termijn te kunnen plaatsen.
Nieuwsartikel
-
Het kabinet stelt 600 miljoen euro beschikbaar voor de verbetering van de leefbaarheid en veiligheid in kwetsbare wijken. “Daarmee investeren we in de herstructurering van het slechtste deel van de woningvoorraad in de meest kwetsbare gebieden”, zo schrijft minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting in een brief aan de Tweede Kamer.
Nieuwsartikel
-
Van de tien grootste gemeenten in Nederland nam het aantal bewoners het afgelopen jaar relatief het sterkst toe in Eindhoven, Almere en Amsterdam. Almere groeide met 21 per duizend inwoners; Amsterdam met twintig per duizend, zo blijkt uit de jongste cijfers van het CBS over de bevolkingsontwikkeling in de eerste elf maanden van vorig jaar.
Nieuwsartikel
-
Woningcorporatie Ymere versnelt de aanpak van woningen met een E-, F- of G-label. Jaarlijks worden zestienhonderd extra woningen verbeterd. “De afgelopen jaren hebben we al een grote inhaalslag gemaakt bij de verbetering van onze woningen. En dat versnellen we door jaarlijks nog eens zestienhonderd extra woningen te isoleren, want een goed geïsoleerd huis helpt bij het verlagen van de energierekening”, zo zegt Erik Gerritsen, voorzitter van de directieraad.
Nieuwsartikel
-
Aan het eind van het tweede kwartaal van 2022 waren er in Amsterdam 1.579 woningen te koop. Dat is een stijging van 77 procent ten opzichte van een kwartaal eerder, zo blijkt uit de jongste woningmarktcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Verruiming van het aanbod past in een nationale trend. Over heel Nederland waren er eind juni ruim veertig procent meer woningen te koop dan in het eerste kwartaal van 2022.
Nieuwsartikel
-
Huurwoningen in de vrije sector in Amsterdam zijn in één jaar tijd 5,1 procent duurder geworden. Dat blijkt uit de jongste kwartaalcijfers van NVM en VGM NL. Huurprijzen vertonen een grote variatie. In Haarlem werden het afgelopen jaar vrijesectorhuurwoningen juist 5 procent goedkoper.
Gemiddeld genomen bedraagt de huurprijs bij nieuwe verhuringen in Amsterdam 20,94 euro per vierkante meter. Dat is net iets goedkoper dan in Amstelveen. Met een gemiddelde van 21,01 euro is dat de gemeente… meer Nieuwsartikel
-
De Amsterdamse woningcorporaties verlangen van het nog te vormen college van PvdA, GroenLinks en D66 duidelijke keuzes voor de lange termijn. In een brief aan de onderhandelaars vragen zij voldoende ruimte voor sloop/nieuwbouw om meer woningen bij te kunnen bouwen en om topprioriteit voor de energietransitie. “Mensen met een laag inkomen moeten een tegemoetkoming krijgen in de kosten van die transitie”, aldus de negen corporatiebestuurders.
Nieuwsartikel
-
Zes Amsterdamse corporaties doen gezamenlijk onderzoek naar de mogelijkheden om op korte termijn de woningnood in Amsterdam te verlichten. Met de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties en de gemeente zijn ze op zoek naar kansrijke plekken in Amsterdam voor de bouw van modulaire houten woningen. Bij voorkeur gaat het om plekken waar minimaal dertig woningen kunnen worden gebouwd.
Nieuwsartikel
-
Het tweejaarlijkse leefbaarheidsonderzoek levert vertrouwde beelden op: de Amsterdammer geeft zijn buurt gemiddeld een ruime voldoende, maar ergert zich aan afval. Daarnaast zijn er altijd wel opvallende stijgers en dalers. Ditmaal beïnvloedt ook de pandemie de ervaringen van de Amsterdammers. En de ongelijkheid in de stad blijft terugkeren in de waardering van de eigen buurt.
Achtergrondartikel
-
Het nieuwe puntensysteem voor sociale huurwoningen gaat op zijn vroegst begin 2023 in de lucht. De websites van WoningNet en Woonmatch moeten eerst ingrijpend worden aangepast. De volgordebepaling gebaseerd op louter inschrijfduur wordt vervangen door een puntenteller. Het nieuwe systeem moet 'spoedzoekers' meer perspectief bieden, maar die moeten dus nog geruime tijd geduld hebben.
Nieuwsartikel
-
Institutionele beleggers vrezen dat de voorgenomen opkoopbescherming belemmerend gaat werken op de bouw en exploitatie van nieuwe huurwoningen. IVBN schrijft dit in een inspraakreactie op de Amsterdamse plannen voor opkoopbescherming. Eerst moet volgens de vereniging van institutionele beleggers wet- en regelgeving worden verbeterd.
Nieuwsartikel
-
De Amsterdamse woningvoorraad is in het eerste half jaar van 2021 met bijna 4.300 woningen gegroeid. Zo blijkt uit de jongste CBS-cijfers over de Nederlandse woningvoorraad. In geen enkele gemeente groeide de woningvoorraad zo sterk. De explosieve woningtoename dit jaar is overigens grotendeels een gevolg van een correctie. Vanwege administratieve problemen had de hoofdstad vorig jaar een fors deel van de nieuwbouwproductie niet tijdig verwerkt in de landelijke basisadministratie.
Nieuwsartikel
-
Aedes steunt de oproep van vijftien burgemeesters van grote- en middelgrote steden om voor een lange periode extra geld vrij te maken voor de aanpak van zestien kwetsbare wijken. In die gebieden wonen in totaal één miljoen mensen. Ook zij hebben recht op leefbare wijken waar het goed wonen is.
Nieuwsartikel
-
Camelot heeft besloten haar huurcontracten aan te passen. Huurders betalen geen voorschot meer voor de eindschoonmaak. Over de afrekening van de servicekosten volgt voortaan overleg met de bewonerscommissies. Ook mogen huurders vaker zelf schades herstellen.
Nieuwsartikel
-
De Nederlandse huizenprijzen stijgen sneller dan ooit. Landelijk lag de verkoopprijs in de eerste drie maanden van 2021 gemiddeld 14,7 procent hoger dan een jaar geleden, zo blijkt uit de jongste kwartaalrapportage van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). In Amsterdam heerst iets meer kalmte na eerdere jaren met grote stijgingen. Het afgelopen jaar beperkte de prijsstijging zich tot bijna 7 procent.
Nieuwsartikel
-
Huurprijzen in de vrije huursector blijven dalen. Nieuwe huurders betaalden in Amsterdam het afgelopen kwartaal 7,4 procent minder dan een jaar geleden, zo meldt verhuurplatform Pararius.
Volgens het platform dalen de huren sinds het vierde kwartaal van 2019. Een vrije sector huurwoning kost in de hoofdstad gemiddeld 21,76 euro per vierkante meter per maand. Sinds de eerste metingen van Pararius tien jaar geleden werd niet zo’n grote procentuele prijsdaling gemeten. Het is bijna zes jaar… meer Nieuwsartikel
-
Vrije sectorhuurwoningen in Amsterdam zijn het afgelopen jaar 9,6 procent goedkoper geworden. Dat blijkt uit de jongste kwartaal-marktrapportage van Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL) en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). In Amsterdam daalde de prijs van 20,83 euro per vierkante meter kale huur eind 2019 naar 18,83 euro in het vierde kwartaal van 2020.
Nieuwsartikel
-
De gemeente mag strenge eisen stellen aan eigenaar-bewoners met een bed & breakfast, zo heeft de Raad van State uitgemaakt. De rest van het huis mag dan niet voor vakantieverhuur worden gebruikt.
Afgelopen zomer troffen handhavers in een Amsterdamse woning niet alleen buitenlandse b&b-gasten aan, maar ook buitenlandse Airbnb-huurders. Alle gasten verklaarden dat de eigenaar hen de sleutels had overhandigd, maar niet zelf in het huis verbleef. Reden voor de gemeente een boete van… meer Nieuwsartikel